Uit de wasserette van Henk Ö

De man op deze foto heeft een in de wielersport zeer bekende achternaam. Hij is ook zelf een goede wielrenner geweest. Zo was hij in 1989, geheel in stijl met de familie, Nederlands kampioen veldrijden bij de amateurs. Hij draagt op deze foto een gestreept truitje. Zoals een gevangene. Daar heeft hij vast niet bij nagedacht toen hij het die ochtend aantrok, maar het is wel symbolisch voor zijn situatie. Maar daarover later. 
Het truitje dat Frank Groenendaal hier omhooghoudt is een heel bijzonder exemplaar. Niet vanwege de sponsornamen die er rijkelijk op staan, maar vanwege de ... 
... naam onderaan. Orange Babies. Dat is geen sponsor van zijn ploeg, maar het doel waar deze ploeg voor is opgericht. Niet in een peloton op jacht naar overwinningen in wielerkoersen, maar om met zoveel mogelijk mensen - net als bij Alpe d’HuZes - voor een goed doel een fysieke prestatie te leveren die geld genereert. 
Het goede doel van de stichting Orange Babies betreft zwangere vrouwen, veelal in Afrika, die het HIV-virus dragen. U kent wellicht die Sterspotjes wel, waarin hoogzwangere Afrikaansen te zien zijn met mooie illustraties op hun dikke buiken. 
De stichting Orange Babies zamelt geld in om deze aanstaande moeders in een veilige omgeving te laten bevallen om daarna moeder en kind de medische zorg te geven, waar ieder mens recht op heeft. Een prachtig doel, waar Frank Groenendaal met liefde zijn beste krachten aan geeft. 
En nu over het truitje dat hij op deze foto aan heeft. Niet bewust, maar wel symbolisch, omdat Frank al jaren een gevangene is van de ziekte waaraan Orange Babies  haar bestaansrecht ontleend. 
Hij is HIV-besmet, maar heeft geen AIDS. Door goede medicatie is daar mee te leven en dat geluk was voor hem aanleiding zich voor deze goede zaak in te zetten. Als jullie als wielerliefhebbende toerfietser en als mens, met het hart op de juiste plaats, dit prachtige doel willen ondersteunen, ga dan naar www.orangebabiescyclingteam.com 
Tot volgende week!
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 5 februari 2014 9:00

De ReŁnie

Frank is met zijn verhaal a.s. zondagavond 9 februari te zien in De ReŁnie 20.30 uur Nederland 1 KRO

Geplaatst door Fred, 05 februari 2014 14:36:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web