Geen voorspellingen AUB ...

Het zou een beetje vreemd zijn niets te schrijven over de schoonheid van de cyclocross met een wereldkampioenschap dit weekend. En dan ook nog in eigen land. Ik las iets en zag beelden over de voorbereiding van de organisatie. Verbazingwekkend is de veelheid aan eet- en drankgelegenheden die daar geboden wordt. Kennelijk kan het niet anders. Je bent geneigd een variant te bedenken op de perfecte waarneming van Bertold Brecht: Erst das Fressen und dann erst kommt die Moral. Voor een groot aantal bezoekers in Hoogerheide geldt dit weekend: Eerst ... 
... vreten en zuipen en dan pas fietsen. Ach ja de mens, waar hij ook gaat, altijd neemt hij zichzelf mee.
Zo’n mooie dag
Twee keer eerder bezocht ik een dergelijk festijn en het kost me geen moeite me de ‘supporters’ te herinneren die ergens tegen een boom, volkomen lam en half kotsend, hun roes uitsliepen. De koers was nog in volle gang. Dit soort gedrag is helaas niet exclusief voor ‘sportsupporters’. Ooit ging ik met een aantal Ruurlose middenstanders zeevissen vanuit Harlingen. Nog nauwelijks op de boot dook het merendeel van het gezelschap in het vooronder en begon het hijsen. Van één deelnemer herinner ik me dat hij om half negen het dek betrad en vrijwel onmiddellijk daarna op een bank in slaap viel. Toen de zon genadeloos begon te branden, het was volop zomer, spreidden we een deken over hem heen. Hij zou anders zwaar verbrand zijn. Bij het binnenlopen van de haven die avond maakten we hem wakker. Hij sprak toen de legendarische woorden: “Foi foi, wat he’k een mooie dag gehad.”
Jammer van die supporters, want de sport heeft alles voor een mooie middag. 
Quicksilver S en Hairos Deux
Gisteren stond in de Volkskrant een mooi interview met Richard Groenendaal, jarenlang onze vaandeldrager in dat specialisme en scheidend coach van Lars van der Haar. Richard neemt geen blad voor de mond. Bij hem lijkt het logisch waar zijn voorliefde voor de cross vandaan komt. Vader Rein (foto) ken ik nog vanuit de koers. Niet dat ik veel landelijke crossen reed. Ik deed het erbij en als nieuweling besloot ik een paar keer een reis buiten de regio te maken voor zo’n wedstrijdje. Bijvoorbeeld op nieuwjaarsdag naar de Katerkoers in Wassenaar op Renbaan Duindigt. Het stelde allemaal niet veel voor. Een stukkie duinbegroeiing en daarna de sintels van de renbaan. Daar gebeurde het bijna elke ronde; als vanzelf hoorde ik de stem van die paardenverslaggever. De man bleek in het dagelijks leven tandarts en sprak als een repeteergeweer. Namen als Quicksilver S en Hairos Deux plantte hij voorgoed in mijn geheugen. 
Geen prognose nodig
Al heel gauw wist ik dat de parkoersen in de Achterhoek en Twente zoveel mooier waren. Bovendien dichterbij. Elke zondagmorgen viel er ergens mooi stil achteraf een knal of daalde een vlag en weg waren we. Een uur lang reden we ons het licht uit de ogen. Mooi was, dat er niemand deed aan prognoses, want Lammertink was sterk maar dat kon je ook van Rini Pley en Herman Snoeijink of Theo Meyer zeggen. Niets simpeler dan na een uur de opsomming van feiten; de uitslag. 
Rap lam zuipen
In mijn boek Amarcordsneeuw heb ik het over de familie van Wezel en hun emmertje aan de trekhaak van hun 2CV. Dat soort mensen zag je daar. Nooit een supporter dronken gezien, nooit gedoe meegemaakt. Ook nooit een camera van welk TV-station dan ook. Alleen pure sport. Natuurlijk was Willem Neeskens er bijna altijd om de uitslagen aan de regionale kranten door te geven. Zo begon een zondag vaak wonderschoon in de modder. Dat is wat de cyclocross zo onweerstaanbaar maakt. De pure sport waar de beste van dat moment bijna altijd wint. 
Van mij zul je geen voorspelling lezen van wie er vandaag wereldkampioen wordt. Ik zie het wel. Voorspellingen zijn op zachtst gezegd niets minder dan een symptoom van creatieve armoe van de journalistiek. Ze krijgen er nog voor betaald ook. Veel liever spreek ik mijn hoop uit. Dat de pechduivel zich maar rap lam mag zuipen in één van de vele gelegenheden en daarna verdwijnen in de bosjes om de roes uit te slapen. Zodat hij zich niet kan mengen in het verloop van de koers.  (Foto:© Cor Vos)
Tot een volgende keer!
Joep Scholten 
Door Fred van Slogteren, 2 februari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web