Van de boekenplank van Wim …

WIELERVERHALEN EN ANEKDOTES

door Jan van der Horst
Het is met enige trots dat ik vandaag dit boek presenteer. Een paar jaar geleden, kwam ik op internet een wielerverhaal tegen geschreven door Jan van der Horst. Het verhaaltje zat leuk in elkaar en ik las het met genoegen. Jan was in de jaren zestig een hele goede amateurrenner en in 1966 misschien wel de allerbeste van ons land. Als beroepsrenner werd het niet wat hij ervan had verwacht en hij stopte er voortijdig mee. Hij is echter tot op de huidige dag wielrenner gebleven en fietst nog regelmatig wedstrijden in de oudste veteranenklasse, waar hij op het scherp van de snede nog duels uitvecht met onder andere Tim Krabbé. Of het door de wekelijkse confrontaties met een van de ... 
... beste schrijvers van Nederland komt, weet ik niet, maar Jan ging ook schrijven. 
Voor zijn eigen plezier. Over wat hij allemaal in een halve eeuw wielrennen had meegemaakt en nog meemaakt. Leuke verhalen, soms hilarisch, terwijl hij het drama niet schuwt, zoals duidelijk wordt in het verhaal waarin hij beschrijft waarom zijn profcarrière zo kort heeft geduurd. 
Ik maakte contact met Jan en bood hem aan zijn wielerverhalen en anekdotes wekelijks op de slogblog te publiceren. Zijn eerste bijdrage verscheen op 21 februari 2010 en die ging over de legendarische renner in het zwart Wout van den Berg uit het Westland en de laatste verscheen vorig jaar op 11 augustus over de roemruchte Piet Steenvoorden uit Heemstede, oud-ploeggenoot van Jan bij de Caballero-ploeg. 
Het zijn allemaal mooie, goed geschreven verhalen en Gerrie Hulsing, ook bekend van de slogblog en het Zaans Wielermuseum, smulde er wekelijks van. Hij stelde Jan voor zijn schrijfsels te bundelen en er een boekje van te maken. Dat is nu gebeurd en het resultaat mag er zijn. Met een prachtige omslagfoto waarmee Jan ooit een fotowedstrijd won. In 2007 meen ik, uitgeschreven door en gepubliceerd op de slogblog.
Wielerverhalen en anekdotes van Jan van der Horst is te bestellen bij Uitgeverij Op den Vinken info@opdenvinken.nl
Het kost € 14,95, verzendkosten € 3,85
Door Fred van Slogteren, 30 januari 2014 9:00

Van de boekenplank

De wielersport herbergt een onuitputtelijk arsenaal aan Wielerverhalen en anekdotes. Zo de wielen draaien gonzen de geruchten. Heb je het al gehoord? In menig huiskamer horen bewoners die hun slaapkamer als kleedruimte hebben afgestaan het aanstekende gelach als er weer eens een nieuwtje wordt opgevoerd. Het breekt de soms verlammende spanning voor de koers.
Per wedstrijd verwordt zo elk nieuwtje een anekdote en als wazige sluiers trekken die, de waarheid geweld aandoend, met de renners mee. Van stad tot stad, van land naar land. Vertellen en doorgeven zit wielrenners in het bloed. Ik nam me voor het eens op te schrijven en daar zou het ook bij zijn gebleven als niet de antenne van Slogblog in de persoon van Fred van Slogteren het had opgevangen. Fred moedigde mij aan om ermee door te gaan! Het is mede dankzij hem een boek vol geworden.

Het brengt mij op de onvolprezen uitgave van de goeroe zelf. "ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN”. Een boek waarin je nooit bent uitgelezen!

Geplaatst door Jan v d Horst, 30 januari 2014 19:29:47

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web