De Kus!

 
Morgen begint in het verre Australië de Tour Down Under, met the People’s Choice Classic, een soort opwarmrondje van vijftig kilometer in de omgeving van Adelaide. Dinsdag begint het dan echt met de eerste etappe in de eerste WorldTour koers van het jaar op de internationale wielerkalender. Dat wordt ongetwijfeld afzien voor de renners die voor een groot deel uit het kille Europa zijn aangevlogen. De beelden van de Australian Open maken melding van een zinderende hitte waar de toptennissers om de haverklap verzorgd moeten worden om flauwvallen te voorkomen. Toch is er geen generaal pardon voor de vedetten van ... 
... het Centre Court, net zo min als voor de coureurs. Het feest moet beginnen, ongeacht de weersomstandigheden. 
In de afgelopen weken is er weer veel trainingsarbeid verricht, want de belangen zijn tegenwoordig te groot om op je gemak aan het seizoen te beginnen. De renners die voor deze koers zijn aangewezen moeten er direct staan. Het was vorig jaar het eerste succes voor de – toen nog – Blanco-ploeg, want de naam Belkin was voor het eerst op de shirts te lezen in de Tour de France. 
Er stonden vorig jaar in Australië nog drie Nederlandse ploegen aan de start. Vacansoleil is helaas van het toneel verdwenen. Team Belkin is afgestapt van de Giant-fietsen en weer opgestapt op het roemruchte merk Bianchi. 
De succesploeg van Iwan Spekenbrink moest om onduidelijke redenen afscheid nemen van hoofdsponsor Argos, maar kwam vorige week voor maar liefst vier jaar rond met Giant, de grootste fietsenfabrikant ter wereld. De Nederlandse vestiging in Lelystad leek eerder ook al in de markt om de Rabobankploeg over te nemen toen de bank in oktober 2012 er de stekker uit trok. 
In het Belkin-zevental van dit jaar ontbreekt overigens Tom-Jelte Slagter, de winnaar van vorig jaar, die op bovenstaande foto de overwinningskussen geroutineerd in ontvangst neemt. Er staan totaal negen landgenoten aan de start en met vier renners is Belkin de grootste leverancier. Robert Gesink, Stef Clement, Rick Flens en Bram Tankink behoren tot de vertrekkers, evenals de broertjes Boy en Danny van Poppel bij Trek, Koen de Kort bij Giant, Lieuwe Westra bij Astana en Thomas Dekker bij Garmin. 
De Tour Down Under maakt in Nederland nog niet zo veel los, want voor de meeste Nederlandse wielerliefhebbers begint het seizoen pas echt als de beste coureurs van de wereld op zaterdag 1 maart in Gent aan de start staan voor de Omloop Het Volk, pardon Het Nieuwsblad. Nog veertig nachtjes slapen. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 18 januari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web