Uit de stalling van Peter R de Fiets

“Met bastaard-Italianen doel ik op de Italiaans klinkende merknamen waarmee veel racefietsen door het leven gaan en die overal ter wereld gebouwd kunnen zijn, behalve in Italië. Italië is de bakermat van de racefiets en waar het het bouwen van kwaliteitsframes betreft zijn er genoeg paradepaardjes te vinden met een uitzonderlijke kwaliteit en afwerking en oog voor detail. Er wordt wel eens beweerd dat elk Italiaans dorp zijn eigen framebouwer heeft. Je zou met gemak het hele alfabet kunnen vullen met echte Italiaanse merken. Ik heb er nogal wat, zoals trouwe lezers van deze rubriek weten. Ik heb echter ook een schuur vol met bastaard-Italianen. Ik heb daar niks tegen, want het zijn voor het merendeel fietsen van een goede kwaliteit, maar geen echte Italianen. Soms is de kwaliteit zo goed dat ik er in ...

... de beginjaren van mijn verzamelwoede nog wel eens ben ingetrapt. Ik kan een hele waslijst van die merken opnoemen. Die is verre van compleet en ik hou me aanbevolen voor aanvullingen.

Daar gaan we: Cornelo van Kokke Sport uit St. Willebrord, Cera van Cees Raas uit ‘s-Heerenhoek, Sirocco van de familie Van der Klundert uit Hoogerheide, Presto uit Oostzaan, Dasia uit Haarlem, Peka van Peperkamp uit Amsterdam, Romany uit Zegge, Loverdi van Louis van Dijk uit Breda,en dan hebben we nog van onze zuiderburen Concorde, en deze COMATI. Er is altijd wel een verklaring voor de gekozen naam die deze bastaards siert en in de meeste gevallen heeft het te maken met de naam van de eigenaar van de zaak, of van diens zoon, dochter of vrouw. COMATI wil de schijn echter nog verder ophouden door als versiering de Italiaanse driekleur te gebruiken. Maar schijn bedriegt, want deze fiets is zo Belgisch als maar kan en COMATI betekent gewoon COols, MArcel uit TIelt.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 28 november 2006 9:00

WAT WEET JE OVER HET MERK
ROSSIN

IK DENK IN BELGIE INGEVOERD DOOR GAZELLE !!

Geplaatst door WIETSE DENS, 01 januari 2008 13:29:34

WAT WEET JE OVER HET MERK
ROSSIN

IK DENK IN BELGIE INGEVOERD DOOR GAZELLE !!

Geplaatst door WIETSE DENS, 01 januari 2008 13:29:50

rossin

jongens toch...Rossin is net zo italiaans als Ferrari

Geplaatst door etsenmaker, 26 februari 2008 21:02:29

Peka

Hoi Peter,

Kun je me wellicht iets vertellen over het merk Peka. Weet je wellicht iemand die een Peka frame of fiets te koop heeft staan?

Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

Mvg,
Jeff

Geplaatst door Jeff, 28 juni 2008 10:37:56

Peka

pEKA IS MEEN IK VAN DE bELGISCHE BOUWER
pETER kARELSE.

Geplaatst door M.Snijckers, 01 maart 2013 11:03:31

PEKA is NL

volgens mij (en geen reden om daaraan te twijfelen) is PEKA een amsterdams merk. Zie de site klassiekeracefiets.

Geplaatst door marco V, 01 maart 2013 11:34:29

comati

kan er iemand mij helpen ik zoek de stickers voor op het frame ik ben namelijk een comati aant renoveeren als er iemand mij kan helpen kan mij mailen naar

Peter.walleke@gmail.com

Geplaatst door Peter van de walle, 11 november 2013 19:30:19

comati

Niks mis mee, ook nlrs en belgen kunnen frames bouwen, rih, zieleman, gaat om de passie.
Geplaatst door adri, 29 oktober 2016 12:15:47

Nog 1

Pherini van Peter heerings uit eindhoven
Geplaatst door Maik, 01 maart 2017 19:42:11

Comati fiets - graag tijdsduiding door een kenner

Eén van de laatste fietsen van fietshandel Roger Bostoen uit Waregem, onlangs openbaar verkocht. Een prachtige fiets....maar waarschijnlijk een samenraapsel uit verschillende decennia.
Kan u mij de ouderdom van kader, wielen, afmontage inschatten. En een beetje uitleg geven. Of eventueel een paar raadgevingen voor noodzakelijke aanpassingen waar het teveel vloekt. Deze fiets verkoop ik nooit meer. Ik versta mezelf niet maar hou er meer van dan mijn mountainbikes, koersfiets en moderne citybikes.
Ik kan u foto's doorsturen.

Met vriendelijke groeten,

Christ Goethals
Ingelmunster
Geplaatst door Christ Goethals, 18 november 2018 15:22:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web