De Kus!

Of het tussen die twee tot een kus is gekomen, weet ik niet, maar het zit er breed in. De affectie straalt er vanaf tussen de heer en mevrouw Moerenhout-Klep. De foto is gemaakt bij het afscheid als actief renner van de heer des huizes, nadat the lady of the house dat al jaren eerder had gedaan omdat het wielrennen voor Edith Klep niet langer te combineren was met dat bijzondere vak van huisvrouw en moeder. 
Koos Moerenhout was een heel goede wielrenner en een modelprof. Begenadigd met veel talent kwam hij merkwaardigerwijs pas in de herfst van zijn carrière tot de prestaties die de kenners al in ... 
... de jeugdrangen bij hem veronderstelden. Hij werd prof in 1996, maar behoudens een enkele ritzege in een minder belangrijke etappekoers, viel hij nauwelijks op. Koos was een voorbeeldige knecht, die slechts af en toe liet zien waartoe hij in staat was. Zoals in 2005 toen hij twaalfde werd in de Ronde van Spanje en in datzelfde jaar bijna wereldkampioen werd, maar in de laatste meters voor een machtige Tom Boonen moest buigen. 
Terug op het oude Rabo-nest ging hij vanaf 2007 ineens presteren. Hij werd Nederlands kampioen en twee jaar later nog eens. In 2009 reed hij een geweldige Ronde van België die hij bijna won na een magistraal gereden tijdrit. 
Na dit door Cor Vos vastgelegde afscheid bleef Koos de Rabobank trouw. Hij is als manager verantwoordelijk voor de prestaties van de wielervrouwen. De sector die mocht blijven toen de bank de stekker uit de hoofdmacht trok. Hij hoeft zich geen zorgen te maken, want een winnende coach heeft altijd gelijk. 
Met Marianne Vos in de gelederen is het zo op het oog vooral regenboogtruien turven. Maar zo eenvoudig zal het niet zijn, want het leiden van een vrouwenploeg is soms een slangenkuil. Edith zal hem wel voorbereid hebben, vandaar die wederzijdse affectie. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 4 januari 2014 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web