ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Isaac Galvez Lopez (1975-2006)

Sinds een aantal jaren behoort het Spaanse koppel Galvez-Llaneras tot de topcombinaties in de moderne zesdaagse. Twee kleine donkere mannetjes die in een prachtige stijl over de baan vlogen en in de jachten tot de besten behoorden. Ze werden niet voor niets twee keer wereldkampioen ploegkoers. De laatste maal dit jaar in Bordeaux. Gisteravond op de slotavond van de Gentse zesdaagse gebeurde er een ongeluk. De Belg De Fauw kon in volle jacht het tempo niet meer volgen en stuurde iets omhoog. Daarmee raakte hij Galvez die hem net ging passeren. De Spanjaard werd gelanceerd en kwam met zijn borstkas vol op de balustrade terecht. Hij werd gereanimeerd, maar vitale organen waren dermate beschadigd dat er geen redden meer aan was. Kort daarna overleed de op 21 september 1975 in de nabijheid van Barcelona geboren Spanjaard. De zesdaagse werd uiteraard direct gestaakt.
Isaac Galvez Lopez was ...

... een renner die zomer en winter actief was. Als lid van de de Spaans-Franse ploeg Caisse d’Epargne reed hij dit jaar nog de Tour de France, waarin hij achter Robbie McEwen tweede werd in de vierde etappe naar Saint Quentin. Hij reed het hele seizoen om in oktober met zijn maatje Juan Llaneras in de eerste zesdaagse van het seizoen te starten. Dat was ìn Amsterdam en de Spanjaarden werden tweede.
Het nieuws heeft mij geschokt toen ik het vanmorgen op de radio hoorde. Ik probeer me te herinneren of er in de zesdaagsen nog meer dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het zal wel maar ik kan het me niet herinneren. En dat is eigenlijk een groot compliment aan het vakmanschap van de zesdaagsecoureurs. Als je ze in een ploegkoers op een volle baan door elkaar ziet krioelen krijg je een groot respect voor de stuurmanskunst en de reactiesnelheid van die mannen. Je moet supergeconcentreerd zijn om dat te kunnen. Maar met dat respect hebben we Isaac Galvez niet terug. Triest nieuws. (Foto: © Philip van der Ploeg)

Door Fred van Slogteren, 26 november 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web