Het balhoofdplaatje van Otto …

Sir Henry Morton Stanley, Knight Grand Cross of the Order of the Bath zoals hij officieel heet, was een beroemd ontdekkingsreiziger die in 1871 vanuit Tanzania in oostelijk Afrika op zoek ging naar de vermiste zendeling David Livingstone. Toen hij aan de oever van het Tanganjika-meer plots oog in oog stond met een andere blanke en dat niemand anders kon zijn dan zijn vermiste landgenoot, sprak hij de beroemd geworden woorden: “Mister Livingstone, I presume?” Hoe en waar en in welke omstandigheden dan ook, een Brit van voorname komaf behoudt zijn stiff upper lip
Enkele jaren later kwam Stanley in dienst bij de Belgische koning Leopold de tweede, met de opdracht ontdekkingswerk te doen in ... 
... de Congo. In de toenmalige Belgische kolonie kreeg hij de bijnaam Bula Matari, dat hij die stenen breekt betekent. Toen in het begin van de vorige eeuw de Belgische fietsenindustrie haar producten ging exporteren naar Belgisch Congo en andere gekoloniseerde landen in Afrika werd de merknaam Stanley door de roem van de naamgever al snel veel bekender dan de beste Belgische fietsmerken van die tijd als FN, Minerva en Legia. 
Die vernoeming was een eerbetoon aan de Britse journalist en ontdekkingsreiziger die onder andere als eerste het hele Victoriameer in kaart bracht en het de naam gaf van zijn eigen koningin, heerseres over het British Empire. Haar macht was ongekend want Engeland was aan het eind van de negentiende eeuw met voorsprong de grootste koloniale mogendheid ter wereld.
Was Stanley een absoluut topmerk, de in dezelfde tijd gelanceerde fietsen met de naam Livingstone waren slechts B-producten uit de fabrieken van Juncker. En zo hoort het ook, want de bekendheid die de zendeling heden ten dage nog heeft is slechts een gevolg van dat ene geaffecteerd uitgesproken zinnetje:“meneer Livingstone, naar ik aanneem?”
Tot volgende week!
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 29 november 2013 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web