De burgerlijke stand van 1 maart

Klaas van Nek (1899, overleden januari 1986)

Zes keer was deze Amsterdammer kampioen van Nederland. Hij was vooral op de baan actief en werkte zijn contracten af in heel Europa. Hij reed veel zesdaagsen, waarin hij wel altijd een populaire deelnemer was, maar geen echte winnaar. Hij won er slechts één. In het boek ‘Temidden der kampioenen’ van Joris van den Bergh komt hij als tijdgenoot van Moeskops uiteraard ook voor. Renners als Van Nek, Moeskops en anderen reisden toen altijd per trein. Die waren vaak overvol, maar daar had Van Nek wel een oplossing voor. Hij liep de trein door op zoek naar gereserveerde coupé’s. Als hij er een gevonden had, ging hij naar binnen en rukte snel de rerveringskaarten van de stoelen af om vervolgens zijn reisgenoten binnen te noden. Ik zou dat voorval hier niet beschreven hebben als ik tijdens mijn research voor het boek ‘Wielerhelden van Oranje’ hetzelfde voorval niet was tegengekomen in het blad Sport Echo. Van den Bergh was daar ook de auteur van en het is vrijwel dezelfde tekst. Met één verschil. In Sport Echo was niet Van Nek de dader, maar Moeskops.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Jan Gommers (1916, overleden 27.07.2002)

Een vooroorlogse coureur die zeker over capaciteiten beschikte maar die onvoldoende kon uitbaten. Hij reed bij de profs van 1935 tot 1943. In 1936 werd hij derde in het NK achter Kees Pellenaars en Louis van Schijndel. Hij won totaal vier koersen en hij startte één maal in de Tour de France. Dat was in 1939 en het werd geen succes. Net als veel renners had de Rotterdammer vaak last van steenpuistachtige gezwellen aan het zitvlak. Om die reden reed hij de zesde etappe doorlopend staand op de pedalen. Dat kost veel kracht en Jan Gommers kwam daardoor te laat binnen. De jury had geen boodschap aan zijn kwaal en hij spoorde terug naar de Maasstad.

Door Fred van Slogteren, 1 maart 2006 9:22

Klaas van Nek

Is hij overleden in 1934 of 1986. Er staan 2 verschillende jaren.
Hartelijke groet uit Kortenhoef

Geplaatst door Cees Schouten, 01 maart 2013 08:38:17

Joris en Sport Echo

Joris van den Bergh was jaren hoofdredacteur van het door zijn Haagse vriend Gerard Bosch van Drakestein uitgegeven blad Sport Echo. Eenmaal flikte hij het om een hele kolom te wijden aan de oproep: wie weet er een leuk visstekkie voor me? Een hele waslijst aan eisen volgde. Het moest niet te ver uit de buurt liggen, makkelijk bereikbaar zijn, veel vis bevatten, geen andere sportvissers trekken, enzovoorts. Een andere keer misbruikte hij het blad om de lezers te vragen hem aan een mooi, betaalbaar huis in 't Gooi te helpen. De uit Breda afkomstige Bosch van Drakenstein, ook beklend als 'Viruly' de baansprinter, vond het blijkbaar best.

Later, zo rond het begin van de oorlog, is de leiding van het blad overgedragen aan de heer M. Koot uit Rijswijk (z'n voornaam is me helaas niet bekend), sportredacteur van de Haagsche Courant, directeur van de Rijswijkse wielerbaan zaliger, directeur van de Delftsche Courant en lid van de sportcommissie van de NWU. Over macht gesproken.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 01 maart 2013 10:48:15

Pedalerende Gommers

Bijzonder knap van Gommers om al die kilometers staande op de pedalen te blijven fietsen, maar hij hád tenminste nog pedalen. Zijn latere Tourcollega Pieter de Jongh (toen nog Made, inmiddels al tientallen jaren Zundert) heeft het een keer gepresteerd de laatste twaalf kilometer naar de finish in Marseille met slechts één pedaalarm weg te trappen. De andere was finaal afgebroken en heeft hij in de kontzak mmeegenomen. Bij aankomst viel hem een ovatie ten deel doordat het nieuws over zijn malheur hem al was vooruit gesneld. De kranten zullen zich misschien beperkt hebben tot de kille uitslag: De Jongh 76e of 93e of zoiets. Je kunt als journalist ook niet alles weten en al helemaal niet zien. Daarom alsnog petje af voor deze twee mannen en voor alle anderen die soortgelijke prestaties hebben geleverd.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 01 maart 2013 10:59:28

Klaas van Nek

Er zijn 2 Klazen van Nek.

Klaas van Nek, de sprinter en zesdaagserenner, overleden in '86.

En Klaas van Nek jr. (was volgens mij geen zoon van bovengenoemde). Dit talent verongelukte in 1934 tezamen met Sam Hoevens en Flip Rijnders in een auto-trein-ongeluk in Schoorl. Hun auto kwam bij een onbewaakte spoorwegovergang in botsing met een trein. Alle drie de renners overleden.

Geplaatst door William van Peer, 01 maart 2013 12:27:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web