Een jaar ouder en wellicht ook één wijzer ...

“Deze jongen kan echt hard fietsen”. Voor zijn doen was mijn trainingsmakker Joop zeer resoluut. Dit keer bleek hij gelijk te hebben, want terugkijkend op de wielerloopbaan van Tristan Hoffman is die conclusie terecht. Omdat we op dezelfde datum jarig zijn, schreef ik hem gedurende een aantal jaren op die dag een brief. Natuurlijk met een felicitatie maar ook een bespiegeling van de mogelijkheden voor het komende seizoen. Toen hij in zijn eerste profseizoen in 1992 meteen Nederlands kampioen werd en heel Groenlo op zijn kop stond, sprak ik hem toe in een bomvolle tent. Mede namens mijn fietsmakkers bood ik hem een shirt aan, hetzelfde als waar wij in reden. Het idee was: ‘Mocht je nog eens zin hebben in ... 
... anoniem peddelen, trek dan dit shirt aan in plaats van dat TVM geval en kruip in ons wiel.’
Toen hij bij TVM een handtekening zette, hoorde ik dat die rare Rob Harmeling onmiddellijk had gesuggereerd dat hij mooi voor hem kon knechten. Niet als grapje bedoeld. In plaats van humor grossiert Rob uitsluitend in doorgeschoten eigenwaarde. Ik heb dat altijd merkwaardig gevonden. Dat er mensen zijn die louter en alleen omdat ze hard kunnen fietsen of een mooi balletje trappen menen daaraan pretenties te mogen ontlenen. Natuurlijk maak je anderen daaraan ondergeschikt. 
Cosa Nostra
Sindsdien is er veel gebeurd. De wielersport ontpopte zich als een onderafdeling van de Cosa Nostra waarbij en je had als wielrenner slechts de keus om óf een fatsoenlijke vent te blijven óf er aan mee te doen. Weinig keus, maar er was tenminste keus. We weten nu dat de verleiding van het metier van bijna iedereen een leugenaar maakte. Met daarin ook weer de krabbers en de vedetten. Vooral de zogenaamde vedetten bleven gênant lang liegen.
Ongemakkelijke vragen
Ooit waren Tristan en ik te gast op een bruiloft van een gezamenlijke kennis. Ik stelde hem een vraag. Niet onvermeld moet blijven dat ik als verkoper en verkooptrainer bij de farmaceutische industrie veel ervaring heb in het stellen van ongemakkelijke vragen. In vergelijking met al die keurige dokters bleek Tristan geen partij. Ik realiseerde me dat sommige jongens eigenlijk te aardig zijn om vervelende vragen aan te stellen. Maar aardige jongens liggen goed in het peloton. Dat werd duidelijk toen hij, min of meer gedwongen, afscheid nam als wielrenner. Het halve profpeloton kwam naar Groenlo om er zijn afscheidswedstrijd te rijden. 
Peloton rijdt verder
Daarna schoof hij aan als ploegleider. Achteraf mag je daarin een vergelijking zien met de functie van bankdirecteur in een wereld die elk fatsoen van zich heeft afgelegd. Inmiddels is de ontmaskering van die heren gaande. Ik ben geneigd dat een prettige bijwerking van de crisis te noemen! En of er enig verband is met de ontboezeming en afgang van sportvedetten? Het lijkt mij een interessant thema voor een afstudeerscriptie. Maar het peloton wacht daar niet op. In 2014 duidelijk afgeslankt en wellicht schoner, dus fatsoenlijker mogen we hopen, duikt men over een paar maanden opnieuw in de beugel. Toch blijft er nog genoeg oud vuil over. Graag opschonen die zooi. In de financiële wereld zijn we ook nog lang niet klaar.
Illusie armer
In ieder geval is Tristan ploegleider af. Omdat een sponsor afhaakte. Toen ik dat las, grijnsde de leugen me van de pagina tegemoet. Zalvende tekst uit de koker van Bjarne. Ik keek naar dat hoofd, monsterde zijn oogopslag en meende een verband te mogen leggen met de Groeninks en Moerlands van deze wereld. Het type bovenaap dat accommoderen en marchanderen als primaire reflex heeft. Natuurlijk offeren ze als het nodig is. Met opgeheven hoofd wijzen ze dan naar anderen. Tristan is een illusie armer. Als je 43 bent is dat wellicht een beetje laat, maar het hoort wel bij het volwassen worden.
Geen vervelende vragen
Gelukkig schuift hij weer aan bij de mooie veldtoertochten die hier wekelijks worden verreden. Zodra mijn geknakte ribben het toelaten, ga ik hem daar zien. Dan lachen we even en herinner ik hem aan ons gesprekje van april vorig jaar. Nee, ik ga hem geen vervelende vragen meer stellen. Die bewaar ik voor Dion van Bommel, die keurige dokter bij de Belkinploeg en maandelijks schrijver in het blad Fiets. Van hem wil ik weten:  ‘Hoe zit dat Dion, ooit les gehad met Jansen Steur en daarvan geleerd hoe je foute diagnoses verzint om ongeoorloofde middelen te kunnen voorschrijven?’
Tot een volgende keer!
Joep Scholten
Door Fred van Slogteren, 10 november 2013 9:00

beltrum

Joep, ze waren gisteren in ieder geval allemaal weer van de partij, Joop, Fred, Remco, Francesco en c.s. Klaar voor een mooi tochtje rondom Beltrum (ikzelf natuurlijk ook)
Tevens zag ik Gesink en Tristan gezellig keuvelen.Ik kreeg niet de indruk dat het gespreksonderwerp bovenstaande onderdelen bevatte.

Ik heb me zelfs laten vertellen dat Greipel, op bezoek net over de grens, meereed in Beltrum, toch leuke exposure voor zo'n toertocht.

Geplaatst door edo elfrink, 11 november 2013 08:43:38

Geen Greipel

Dag Edo
Ik reed niet mee. Een paar ribben gekneusd of gebroken. Ik ken de omgeving en vermoedde dat het erg smerig zou zijn met al die regen van een week. Ben wel even langs gefietst en betrapte net buiten Beltrum Joop, Fred, Gerrit Luijmes en André Schrader dat ze dat laatste lusje lieten voor wat het was. Ik reed op de weg en die was behoorlijk schoon. Nee, geen André Greipel gezien, wel een mooie groene specht.

groet,
Joep

Geplaatst door joep scholten, 11 november 2013 09:27:52

Groen

Joep,een groene specht is ook altijd de moeite waard!!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 11 november 2013 14:47:31

Accommoderen en marchanderen

"Het type bovenaap dat accommoderen en marchanderen als primaire reflex heeft." Nou nou! Die gedachte komt op bij Joep Scholten wanneer hij het beeld van Bjarne Riis voor zich ziet. Fraai geformuleerd, maar staat hij er wel eens bij stil dat het lezerspubliek op deze blog niet bestaat uit de zeergeleerde artsen die hij om den brode toespreekt, maar uit een gevarieerder gezelschap van wie sommigen het zónder HBO- of universitaire opleiding moeten doen?

Laat hij voortaan alsjeblieft eerst even schakelen alvorens aan de zoveelste bijdrage voor deze rubriek te beginnen en zich realiseren dat dit lezerspubiek gevarieerder van samenstelling is. Trouwens, wie Tristan Hoffman zelf, zij het knipogend, een shirt van de 'Alte Kameraden' schenkt, bij wijze van zachte wenk om hem voor luchtfietserij te behoeden, zou meer dan wie ook zichzelf moeten blijven. Geen quasi-interessant gedoe met stadhuistaal alsjeblieft. Bij voorbaat dank.

Han de Gruiter (wie anders?)

Geplaatst door Han de Gruiter, 11 november 2013 15:30:25

Moeilijke woorden

Best Han (wie anders?)

Ooit kwam een politieke partij op het idee om in de verkeizingscampagne Jip en Janneke taal te gaan bezigen. Niets is treuriger en neerbuigender dan de ander bij voorbaat voor dom verslijten. Wat dat aangaat denk ik graag aan de net overleden Leen Timp. HIj wilde TV programma's maken waar je de kennis van mensen mee kon verrijken. Ik blijf dat een nastrevenswaardig idee vinden.

Natuurlijk is er altijd een categorie die hun domheid koestert alsof het een hemels geschenk is. Voor hen klinkt zelfs 'woordenboek' als een vloek. Ooit maakte iemand de vergelijking en zie: 'Je kunt bukken, maar je kunt de ander ook uitnodigen eens op zijn tenen te gaan staan.'

Ik kies voor het laatste.

groet,

Joep

Geplaatst door joep scholten, 11 november 2013 16:52:24

Wie volgt?

Joep, bedankt voor de reactie. Daarmee hebben we allebei weer een ei gelegd en eens worden we het waarschijnlijk nooit. Geen probleem verder. We hebben een nummertje opgevoerd en andermaal voor leesvoer gezorgd, hoe onbenullig ook. Wie neemt de kop eens over?

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 11 november 2013 17:55:19

Leesvoer

Als leesvoer was het artikel over Tristan van beperkte waarde. Toen er vanaf de tweede alinea weer een stokpaardje bereden moest worden ben ik afgehaakt en pas na de reactie van Han heb ik, uit nieuwsgierigheid, het hele stuk gelezen. Han heeft mij met zijn reactie dus nog meer leesvoer verschaft. Bedankt!

Geplaatst door Albert van de Donk, 11 november 2013 19:25:51

kantje

En dat allemaal op het kantje.

Groetjes
Piet

Geplaatst door Piet Kettenis, 12 november 2013 07:19:23

Heimwee naar witte sok

Dag Piet, telkens wanneer jouw naam opdoemt, zie ik je weer rijden als de eerste renner die geen hagelwitte sokken meer droeg. De jouwe hadden aan de bovenkant twee kleurige biezen. Ik vond dat een vorm van verraad aan de wielersport, maar ik ben dan ook in veel opzichten een conservatief baasje. Jij hebt er in elk geval baanbrekend werk mee verricht, want als je ziet wat sommige ploegen hun renners tegenwoordig durven aan te trekken (het toppunt van wansmaak vind ik die zwarte sokken), is het om spontaan gordelroos van onder je voetzolen te krijgen. En dat allemaal dankzij jou.

Tussen twee haakjes: al eens terug geweest in je ouwe buurtje? Heel mooi geworden, zij het wat zielloos en nogal dun bevolkt. Te hoge huren? En jouw 1e Pietersburgstraat heet tegenwoordig Graspieperstraat of zoiets. Tja jong, wie zelf met veranderingen begint, heeft weinig recht van spreken meer nu ook anderen het tijd voor vernieuwing vonden. Blijf er maar bij lachen, vooral om jezelf, want dat is tenminste nog een bruikbaar medicijn tegen alle heimwee. Groeten van je ouwe buurtgenoot die sinds 1939 onafgebroken in de Hulshorststraat woont.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 12 november 2013 10:09:57

rood en blauw

De biezen van Piet zijn sokken waren rood en Blauw dus als het ware de vlag Nederlandse vlag in zijn sokken.

En hele lange sokken had Piet net als die bekkentrekker uit Frankrijk ik persoonlijk ben meer van de korte witte sok.

Jammer genoeg is dat nooit de trui geworden al had Piet wel de klasse ervoor.

Geplaatst door Chris Kipping, 12 november 2013 20:23:17

Lange sokken?

Je hebt een perfect geheugen, Chris! Mijn complimenten. De langste sokken van het peloton droeg aanvankelijk ene Jopie Zoetemelk. Die deed het als beginnend coureur zelfs met kniekousen!

Niks Rijpwetering!

Je weet toch dat ook hij een stadgenoot van ons is? Menigeen beweert weliswaar dat hij in Rijpwetering is geboren, maar de Tourwinnaar van 1980 kwam toch heus ter wereld in de Van Loostraat en wel op nummer 41 of 141. Dat wist pa Zoetemelk zaliger zelf niet precies meer.

De Van Loostraat is vanaf de binnenstad gezien de eerste zijstraat van de Van Boetzelaerlaan achter de Cornelis de Wittlaan. Ook de latere Ajax-rechtsback Wim Meutstege, afkomstig van Go Ahead (dat Eagles vind ik zo overbodig) woonde er later nog vrij kort. Joop heeft er de eerste anderhalf jaar van zijn leven doorgebracht en kan zich daardoor met recht Hagenees noemen.

"Hier is uw velo"

Over die taaie doorzetter doen verschillende anekdotes de ronde, maar deze vind ik nog steeds een van de aardigste. Toen Joop klaar was bij de amateurs en als prof voor het team van Mars-Flandria zou gaan rijden, overhandigde ploegleider Briek Schotte hem z'n tweewieler met de woorden:
"En dit is uw velo." Waarop bijdehante Joop zijn nieuwe baas ijlings tot de orde riep: "Dat is geen velo, dat is een fiets!" De Flandrien vertelde het me met de glimlach. Ook hem had onze Jopie vertederd.

Twee Haagse Tourwinnaars

Zoetemelk dus Hagenees, maar ook Jan Janssen, onze eerste Nederlandse Tourwinnaar, mag als halve Hagenaar worden beschouwd. Het was immers door zijn dagelijkse fietstochten naar de ambachtsschool achter het Spui dat de racefiets hem in zijn greep kreeg. Nooit opgevallen dat die geboren Nootdorper een behoorlijke Haagse tongval heeft?

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 12 november 2013 23:02:27

Haags

Opa Wim van Est was half van "Haagschen Bloed". Zijn moeder Elisabeth de Bas kwam van Den Haag. Haar vader was ingenieur en ik verongelukt bij de aanleg van een brug. Zijn dochter is toen dienster geworden bij familie in de omgeving van Fijnaart, alwaar zij Peet van Est leerde kennen.

Geplaatst door William van Peer, 13 november 2013 08:23:22

Haags bloed

Bedankt William. Leuk en attent om deze bijzonderheden toe te voegen. Ik ben altijd gek geweest op die zogenaamd kleine weetjes. Zo had ik gisteren op Marktplaats contact met iemand uit Gennep (Noord-Limburg) over de koop van een serie foto's van de voormalige Helvetiaploeg. Ik informeerde terloops of hij misschien ook nog een kiek van Harrie van der Kamp, oud-achtervolger uit zijn woonplaats, kon leveren. Laat die oud-wielerprof uit de jaren veertig nou nog leven! En op twee huizen van de oma van mijn contactman hebben gewoond. Dat zijn toch leuke dingen voor de mensen.

De broek van Fred

Overigens herinnerde ik hier gisteren aan de kniekousen die Joop Zoetemelk als beginnend rennertje droeg, maar een andere coureur die het later tot de wereldtop zou brengen, heeft bij zijn debuut in het peloton ook op de lachspieren gewerkt. Ik bedoel Fredje Debruijne uit Berlare. Hij verscheen voor zijn eerste koersje in een wielerbroek die binnenstebuiten was gekeerd! En dat in het wielergekke Vlaanderen waar in elk gezin een deskundige woont.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 november 2013 11:51:49

Harry v.d. Kamp

op 6 september 2010 (zijn verjaardag) heb ik aandacht besteed aan deze Limburger van Drentse afkomst. De jongste prof aller tijden. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 13 november 2013 12:25:30

Dank Fred

Dat stukje is me destijds niet ontgaan, waarde Fred, maar toch goed dat je mijn geheugen nog eens wat opfrist. Overigens kon er in de drie jaar die sindsdien zijn verstreken, heel wat met Harrie of Harry zijn gebeurd. Mijn beoogde fotoverkoper uit Gennep ziet de oud-renner nog wel eens in de kerk en dat mag erop wijzen dat hij nog altijd redelijk ter been is. Groet.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 november 2013 14:23:07

Nummer 119

Van Loostraat 119 was het.
Bron: Bladzijde 4 van "Joop Zoetemelk, een sportleven in woord en beeld" van Henny Rückert en Han de Gruiter.

Geplaatst door Albert van de Donk, 13 november 2013 16:30:33

Nummer 119?

Hallo Albert, goede vriend (mag ik zoetjesaan wel gaan zeggen), een serieus bedoelde reactie of fijnzinnige vorm van humor? De auteur van genoemd boek (of wat ooit een boek had moeten worden, maar door opdrachtgever H.R. onwijs vroeg naar de drukker werd gestuurd ter voorkoming van een mij onbekende) zit hier achter het toetsenbord.

Nu je het schrijft ja, ik ben destijds naar de Van Loostraat gegaan om te controleren of de huidige bewoners van de door mij genoemde adressen méér opheldering konden verschaffen (en inderdaad), maar nummer 119 zegt me op dit moment niks. Zou er dat 'boek' eens uit de twaalf kuub oud papier voor moeten vissen, maar heb daar niet zoveel zin in. Dat hele boek zou ik liever nooit meer zien. Schaam me rot voor dat 'halffabrikaat', dat ook nog eens ten onrechte de naam Henny Rückert als mede-auteur vermeldt. Het enige dat hij heeft geschreven, was zijn eigen naam op de cover en een paar zinnen op de achterkant. Het leven zit vol humor, zij het soms wat wrange..

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 november 2013 16:54:14

Nummer 119: onbekende boete

In de laatste zin van de eerste alinea blijkt het woordje boete achter onbekende te zijn weggevallen. Bij dezen alsnog.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 november 2013 16:58:05

Goede vriend?

Beste Han

"Pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
‘k heb een vriend". Aan deze voorwaarden is slechts gedeeltelijk voldaan; Ik lach graag en dat heb ik dan ook een beetje gedaan maar jouw mineurstemming met betrekking tot dit boek was voor mij geen aanleiding om te gaan grienen. Waarom zou ik ook? Het leven zit immers vol humor en als je die met iemand kunt delen zit het met de vriendschap ook wel snor.

Geplaatst door Albert van de Donk, 13 november 2013 21:01:29

Ja en Fred Zdebel van Misset vond het nodig eerst "Bruderschaft zu trinken". Zo kunnen we aardig wat kostbare tijd rekken, nietwaar? Maar ik heb sterk de indruk dat mijn Haagse cynisme je is ontgaan. Dag Albert.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 november 2013 23:07:07

buurtje

Best Han en Chris dat jullie dat nog weten van mijn sokken. In die tijd kreeg ik er veel aanmerkingen op. O.a mijn vader vond het maar niks. Ik kreeg er moraal van.
Han ik kom nog regelmatig in mijn oude buurtje. Ik ga nog bij mijn tandarts op de Segbroeklaan dus om de 6 maanden kom ik met mijn toetoet door mijn oude buurtje.
En toen mij moeder nog goed was reed ik met haar en mijn vrouw door de buurt maar het is wel veranderd. Ja ja we worden oud. Die Chris heeft ook een geheugen goed hoor.

Groetjes van die ROOIE

Geplaatst door Piet Kettenis, 14 november 2013 08:43:04

Buurtje

Grappig van jou te lezen Pieterman, dat je nog met enige regelmaat in je oude buurtje komt.
Doe ik overigens ook.
Ga nog altijd naar de kapper in Den Haag.
Tot voor kort in dezelfde winkel als 50 jaar geleden.
Paar jaar geleden is mijn kapper verkast naar pakweg 10 huizen verder.
Kom ik nu dus.
Vroeger bij een Nederlands kapper, tegenwoordig een Turkse.
Die is nog vele Euro's goedkoper ook.
M.b.t. mijn kapper van 50 jaar geleden, heb ik nog een aardig verhaal.
Ik was een jaar of vijftien en had redelijk lang haar.
Paste natuurlijk helemaal niet bij een "renner".
Wilde er wel wat aan doen, maar welk model dan?
Zie ik in één van mijn foto-albums een foto van Maarten Breure.
Ja Piet, inderdaad, ook een rooie.
Die knaap had een mooi kort gedekt kapsel.
Foto uit het album gehaald en drie deuren verder naar de kapper.
Liet de brave borst de foto zien en zei dat ik zo geknipt wilde worden.
Dat kan zei de knippert.
Zo gezegd, zo gedaan.
Het zag er perfect uit.
Heb ik jaren zo gehad....!

Hartelijke groet,

Bert Visser

Geplaatst door Bert Visser, 14 november 2013 11:02:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web