De Kus!

Het wielerseizoen is na Curaçao definitief ten einde en gisteren viel de vuistdikke Special van Wieler Revue op mijn deurmat met een uitgebreid jaaroverzicht waarin Bauke uiteraard een hoofdrol is toebedeeld. Hij heeft dan ook een geweldig seizoen achter de rug en het zou mij verbazen als hij aan het eind van deze maand niet tot de Wielrenner van het Jaar wordt uitgeroepen en de Gerrit Schulte Trofee mee naar Leeuwarden gaat. Dat is hem van harte gegund, lijkt deze dolfijn uit te drukken toen hij Bauke hartelijk kuste. Overigens niet dit jaar, maar enkele jaren geleden. Wat doet het er toe, want de ... 
... plaatsjes met de dolfijnen zijn ieder jaar gelijk als de vedetten op het grootste Antilliaanse eiland vakantie vieren onder leiding van oppergod Leo van Vliet. 
In het begin van het seizoen schreef Thijs Zonneveld dat Bauke qua rijstijl veel weg heeft van de Spanjaard Fernando Escartin, maar daar ben ik het niet mee eens. Escartin geleek op een fietsende troll en had een veel lelijker stijl dan onze Groningse Tourheld. Ik zou de Spanjaard veeleer vergelijken met fietsende vloeken uit een ver verleden als Jean Robic en Briek Schotte. Bauke is veel sierlijker vooral als hij bergop uit het zadel komt en een gaatje dicht rijdt. 
Maar wat doet het er allemaal toe? Het gaat om efficiëntie. Bijblijven, aanklampen en hoe dat er uit ziet, is vers twee. Grote Nederlandse klimmers uit het verleden waren ook geen lust voor het oog. Jan Nolten zat altijd zwaar te stampen, Joop Zoetemelk kronkelde op zijn fiets, maar ze weerstonden bergop Federico Bahamontes en Lucien Van Impe. 
Schoonheid is mooi om naar te kijken, maar het gaat om de overwinning. Als dat kan samengaan is dat mooi, maar het hoeft niet. Die dolfijn is mooi en Bauke is Bauke. Een prachtig span: sealed with a kiss! (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 9 november 2013 9:00

Het was even schrikken toen die foto van Jan Nolten mijn blik kruiste, maar wat kun je anders verwachten van een man die over twee maanden 84 dreigt (hoopt) te worden? Denkend aan Jan Nolten daagt voor mij nog altijd het beeld op van de 20-jarige slungel die ik in 1950 voor het eerst ontmoette. Hij was nog amateur en woonde in het ouderlijke huis in Geleen, waar moeder Nolten mij als schooljoch van zestien gastvrij op de koffie onthaalde toen haar zoon nog niet thuis was van trainen.

In Holland kenden slechts weinigen hem, maar in Limburg en het nabije Luikse had hij al bewondering geoogst. Niet louter als klimgeit, maar ook als tijdrijder. Jan Nolten had trouwens al een staaltje van zijn kunnen getoond tijdens de nationale titelstrijd op de Cauberg toen hij zich als amateur al met de profs bleek te kunnen meten. Het ging om een kampioensrace waarin beide categorieën zich tegelijk op het parcours bevonden, zij het met enkele minuten verschil. Moet in 1948 of 1949 zijn geweest. Leuke taak voor Piet van der Meer om uit te zoeken.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 november 2013 14:49:51

Jan Nolten

Jan Nolten

Beste Han
Het was in 1949 dat Jan Nolten een zeer goed kampioenschap van Nederland reed. In de laatste ronde leek hij op weg naar de overwinning. Hij kwam als eerste op de Cauberg (maar daar lag de finish niet) en werd vervolgens achterhaald door een groepje van drie. Uiteindelijk won Wout Wagtmans voor Hans Dekkers en Thijs Roks. Jan Nolten werd op 5 seconden vierde.
In dat kampioenschap werden de veel eerder gestarte profs achterhaald door de amateurs.

Bij de profs werd Jefke Jansen op uiterst dubieuze wijze kampioen van Nederland, nadat hij als tweede achter Wim van Est over de finish kwam.

Jan Nolten wordt vaak gelinkt aan de Puy de Dôme, alwaar hij in 1952 een duel uitvocht met Fausto Coppi. Nolten zat in een groepje met o.a.Bartali, Geminiani en Robic en reed ze er allemaal af. Nolten leek op de overwinning af te gaan. Coppi, die niet in het groepje zat en aan de voet van de Puy de Dôme minuten achter lag, zette de aanval in en reed iedereen voorbij. Vlak voor de top stoof hij letterlijk langs Nolten (ik heb de beelden op een dvd staan) en won de etappe voor een volstrekt kansloze Nolten. Er was absoluut geen sprake van een duel. Wat me altijd bevreemdde is dat Nolten jarenlang in de Nederlandse pers als een potentiële Tourwinnaar werd gezien.

Geplaatst door Piet van der Meer, 13 november 2013 18:15:39

kort door de bocht

Beste Piet, Ik waardeer je stukjes altijd zeer, maar hier doe je Nolten toch tekort. Jan reed al die toppers waarmee hij vooruit lag er idd af, maar had geen idee dat Coppi de aanval had geopend. Die had die dag met Bartali afgesproken dat die mocht winnen en hij zich tot verdedigen zou beperken. Toen Coppi aan de kop van het peloton, of wat daar van over was, Bartali opraapte, meende de Italiaan dat hij de etappe kon winnen. Niet wetend dat Nolten daar nog voor reed. Van communicatie was nog geen sprake in die dagen. Coppi ging vol aan en niemand kon volgen, terwijl Nolten daarvoor zich veilig waande. Nolten heeft mij persoonlijk verteld dat hij volkomen door Coppi werd verrast en dat had kunnen voorkomen als hij geweten had dat Coppi er aan kwam. Pellenaars was nergens te bekennen en hij is door niemand gewaarschuwd. Dat is de waarheid. Nolten had die rit gewonnen als hij geweten had dat Coppi er aan kwam. Dat is het verhaal van Jan zelf en dat is door Coppi na de finish bevestigd. Hij had Nolten volkomen verrast. Het was idd geen duel, maar de wijze waarop Nolten mannen als Bartali, Geminiani en Robic er af reed was van uitzonderlijke klasse. Hij had waarschijnlijk de Tour niet kunnen winnen, want hij had geen goede tijdrit in de benen en ook zijn voorbereiding was slecht. Hij was een soort Johan van der Velde die op sommige dagen heel veel kon, maar niet erg constant was en ook niet honderd procent voor zijn beroep leefde. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 13 november 2013 18:56:25

Verkeerde plaats

Goede morgen Fred
Moeten bovenstaande reacties niet onder het artikel over de trui van Jan Nolten staan en niet onder "de Kus "?

Geplaatst door Harry Hermkens, 14 november 2013 09:47:06

Verkeerde plaats?

Klopt als die bekende zwerende vinger. Mijn fout. Ben niet zo handig met de moderne techniek en zag 'zo gauw' niet waar ik wél terecht kon. Beter op de verkeerde plaats dan nergens.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 14 november 2013 12:10:23

vreemde reacties

Beste Harry,

Natuurlijk heb je gelijk met je opmerking. De verklaring van gebrekkig omgaan met moderne techniek zou mede een verklaring kunnen zijn. Maar slechts ten dele.

Met verbazing en enigszins gniffelend heb ik de stukjes gevolgd die kwamen op het verhaal van Tristan Hoffman. Slechts de eersten hadden betrekking op dat stuk. Daarna ging het al gauw over het wel of niet dragen van witte sokken en natuurlijk die ene regio, dat ene buurtje in Den Haag waar het allemaal gebeurde.
Ooit schijnt er een Romeinse senator te zijn geweest die elk toespraak beëindigde met de zin: En overigens vind ik dat Carthago moet worden vernietigd.

In sommige reacties op het Slogblog zou je hier bijna een variant in herkennen.

Geplaatst door joep scholten, 14 november 2013 12:50:19

Waarom Jan Nolten niet?

Piet van der Meer begrijpt nog steeds niet waarom Jan Nolten destijds werd gebombardeerd tot favoriet voor de Tourzege en ook Fred betwijfelt of de Limburger dat in zich had. Mag ik vragen waarom eigenlijk niet? De mug Lucien van Impe was toch ook geen man voor de tijdritten? Hij kon 'alleen maar' klimmen, zij het vrij rap. En wat heeft het trouwens gescheeld of Wout Wagtmans had in het Parc des Princes (destijds nog einddoel) in het geel gestaan?

Jan had meer klimtalent dan Wout en was heus wel in staat een redelijke tijdrit af te leveren, mits hij maar tot het uiterste werd opgejut. Nolten had er de bouw voor, maar miste een elementair ding als het venijn van een Jan Janssen en Joop Zoetemelk, die op de fiets konden sterven. Met wat strengere begeleiding plus een sterke ploeg die volledig in zijn dienst reed, had de man uit Geleen het misschien wél kunnen opbrengen als een prof te leven en te trainen.

Felle Pelle

Tussen hem en ploegleider Pellenaars, die zelf als coureur een bijter was ("Felle Pelle"), boterde het niet zo goed. Dat Nolten op de Puy de Dôme niet is gealarmeerd voor de komst van Coppi, kan daar mee te maken hebben gehad, al vraag ik me nog steeds af welk belang daarmee was gediend. Een etappezege had toch geld in het laatje gebracht en van geld is de Pel nooit vies geweest. Nolten trouwens evenmin.

Financiële tegenslag

Op zijn ouwe dag heb ik Jan nog eens gebeld en toen ging het al gauw over de vijf mille die zijn neus voorbij waren gegaan doordat de beoogde schrijver van zijn biografie het erbij had laten zitten, zodat hij zijn levensverhaal voor Jan Joker had zitten vertellen. En terloops kreeg ik nog fijntjes even te horen, dat hij al jaren gebrouilleerd was met zijn voormalige overbuurman Huub Vinken als gevolg van een financieel akkefietje na een NK 50 km. op de baan. Het lijkt me niet uitgesloten dat iemand die zich als tachtiger nog altijd opwindt over centen, destijds als renner ook al meer bezig is geweest met de financiële kant van het fietsen dan met de sportieve. En dat daar wellicht de oorzaak van de koude oorlog tussen Jan en Pel kan hebben gelegen. Het is slechts een theorie, maar ik weiger te geloven dat een gewiekste zakenman als Pellenaars zijn potentiële gouden kip uit Limburg bewust heeft laten verkommeren, omdat zijn naaste buren Van Est en Wagtmans hem beter lager. Zou heel dom zijn geweest. Wie een betere visie heeft, gelieve zich te melden. Graag opstellen in rotten van drie.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 14 november 2013 13:05:52

antwoord

Ik zou zeggen heren die zich hierover opwinden: lees mijn boek. Daarin zal het u allemaal verklaard worden. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 14 november 2013 13:33:27

Da's een duur antwoord, jongeman! Jij presenteert deze blog toch als een digitale stamtafel? Dan mag je daar toch niet alleen intellectuelen als Joep verwachten, maar ook eenvoudiger van geest, zoals ik? Het zou rap stil vallen in de kroeg wanneer iedereen aan de stamtafel zich op jouw manier afmaakte van simpele pogingen een gesprek te voeren.

En laat Carthago alsjeblieft niet verwoest worden, want er zijn nog Achterhoekers die er hun veldritten moeten rijden, op zoek naar groene spechten.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 14 november 2013 15:45:31

Mea Culpa

Beste Han, Ik zit natuurlijk niet meer dan een jaar aan een boek te werken als ik de inhoud aan de stamtafel moet prijsgeven. Kijk vandaag of morgen maar in je brievenbus. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 14 november 2013 15:54:28

Onzin, Fred

Heb ik JOU dan uitgedaagd erop te reageren? Laat anderen toch lekker bekvechten en blijf in je vuistje lachen, omdat jouw boek straks tóch gaat onthullen hoe de vork destijds aan de steel zat. Volgens Jan Nolten althans, want diens lezing is uiteraard subjectief en Pellenaars helaas niet meer onder ons. Mijd opwinding en blijf grijnzend toehoorder.

Je invitatie lag vandaag rond half zes op de mat. Mijn dank. De vraag of je ook mij ziet verschijnen, kan ik nog niet beantwoorden. Heb al jaren geen eigen vervoer meer en zelfs de prijs van een retour Den Haag-Utrecht gaat mijn draagkracht te boven. Het is helaas niet anders. Misschien vind ik nog tijdig een vogel met voiture, maar reken daar alsjeblieft niet te vast op. Fijn weekend jongen!

Han de Gruiter (die vervelend begint te worden)

Geplaatst door Han de Gruiter, 14 november 2013 17:46:26

Nolten

Beste Fred, Beste Han en Beste Joep. Gaarne zou ik ook nog schrijven Beste Theo, maar ik geloof dat Theo met zijn winterslaap bezig is op Tenerife.

Wat betreft het niet geïnformeerd zijn van de aanstormende Coppi tijdens de klim van Jan Nolten op de Puy de Dôme in 1952, heb ik ooit begrepen dat Jan Cottaar op weg naar de finish reportage Nolten halverwege de klim passeerde en hem toeriep: “Jan pas op, Coppi komt eraan.” Dat Nolten daar, ondanks een tweede plek, een geweldige prestatie neerzette blijft onverlet. Als Nolten eerder had geweten dat Coppi er aan kwam (Cottaar zeker niet gehoord) had hij gewonnen. Als Coppi eerder had geweten dat Bartali gelost was, had Coppi eerder aangevallen en gewonnen.

Dat Nolten kansloos was om ooit een Tour te winnen, dat geven de cijfers aan.
Nolten heeft alle Tour de Frances van 1952 t/m 1956 gereden. Zijn resultaten waren achtereenvolgens 15e, 19e, 14e, 21e en 28e.

Als “begenadigd” klimmer heeft hij slechts één keer in de Tour als eerste de top van een berg gepasseerd. Dat was in 1952 de Col de la Turbie van slechts 480 meter hoog.

De tijdritten van Nolten waren als volgt
1952
Metz-Nancy 1 Coppi; 88 Nolten op 8’54’’; Clermont Ferrand-Vichy 1 Magni; 66 Nolten op 7’01’’
1953
Lyon-St Etienne 1 Bobet; 33 Nolten op 7’19’’
1954
Epinal-Nancy 1 Bobet; 26 Nolten op 11’22’’
1955
Chatellerault-Tours 1 Brankart; 47 Nolten op 11’14’’
1956
St Etienne-Lyon
1 Bover; 25 Nolten op 4’55’’

Bovenstaande cijfers geven aan dat Nolten volstrekt kansloos was om ooit een Tour te winnen.
Lucien van Impe heeft een paar uitstekende tijdritten gereden. In de Tour van 1975 won hij de lange tijdrit.

Joep, ik zie niet het verschil tussen een Haagse wielrenner die schrijft over zijn Turkse kapper en een Achterhoekse wielrenner die het heeft over een groene specht. Het zou me in het geheel niet irriteren als Grijze Gruit zou schrijven over de grauwe gruut, een in het Zuiderpark voorkomende vogel. Als iemand op een verkeerde plek een reactie plaatst, dan staan de reacties daarop automatisch verkeerd.
De vergelijking met de verwoesting van Carthago (mede dankzij de opruiende taal van Cato kostte dat 300.000 mensenlevens) en het Haagse wielrennen of de Haagse wielrenners ontgaat me. Voor zover ik weet zijn er in het Haagse wielerwereldje zeer indirect twee doden gevallen.

Ik zal deze reactie wellicht ten overvloede op twee plekken plaatsen.

Dan kan er altijd nog een verwijderd worden

Geplaatst door Piet van der Meer, 14 november 2013 19:41:37

Joep Scholten

En overigens Joep, moet je sommige dingen rond de stamtafel met een vette knipoog nemen. Zo, dat gezegd hebbend, ga ik nu naar mijn kapper.....

Geplaatst door Bert Visser, 15 november 2013 09:34:58

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web