De Burgerlijke Stand van 15 november.

Leo van VLIET (1955, Nederland)

Als amateur was hij een kanjer die in de Amstel Bier-ploeg van Herman Krott werd voorbereid op een supercarrière bij de profs. Herman bracht hem binnen bij Miko-Mercier, de Franse ploeg waar Zoetemelk kopman was. Zijn eerste profwedstrijd was de Ster van Bessèges en hij won de eerste rit en werd tweede in de eindstand. Een mooie binnenkomer die dat jaar geen echt vervolg kreeg. In 1979 transfereerde hij naar Raleigh en hij werd een van de steunpilaren van de bende van Post. Hij won zijn wedstrijden, maar zijn belofte maakte hij niet waar. Zijn talenten offerde hij aan de ware eruptie van ploegsuccessen, waarin niet hij maar Raas en Knetemann de tenoren waren. Hij schikte zich moeiteloos, maar was in 1983 tot tranen toe geroerd en als een kind zo blij toen hij eindelijk een echt grote wedstrijd – Gent-Wevelgem – won. Op dezelfde dag speelde de veelbesproken breuk tussen Post en Raas zich af en Leo ging met de Zeeuw mee naar Kwamtum. Hij reed nog een paar jaar zonder opzienbarende prestaties en stopte toen vrij plotseling. Hij kon het vak van beroepsrenner mentaal niet meer opbrengen, was zijn excuus en hij dook met al zijn energie in het familiebedrijf. De broers Van Vliet maakten er een wereldtent van en verkochten het vervolgens aan een Amerikaanse multinational op het gebied van recycling. Leo en zijn broers fietsten zich regelrecht de Quote binnen. Te jong om niks te doen ging Leo in zaken. Hij organiseert evenementen en hij is al weer een fiks aantal jaren de grote baas van de Amstel Gold Race. Hij is de enige man die in zijn huis een café heeft laten aanleggen met volledige tapvergunning, maar die zelf geen druppel drinkt. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Frans MELCKENBEECK (1940, België)

Melckenbeeck is zo’n echte Vlaamse klepper met een grote reputatie in het eendagswerk. Als amateur was hij zo dominant en won hij zoveel dat hem een grootse profcarrière werd voorspeld. Als beroepsrenner heeft hij zeker niet gefaald, maar hij is toch niet de superkampioen geworden die velen in hem zagen. Zijn grootste prestatie is zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik geweest. Hij was slim, handig en gezegend met een scherpe eindsprint. Ook op de baan kon hij goed uit de voeten, want hij werd met Romain Deloof eens nationaal kampioen ploegkoers. Hij startte drie keer in de Tour en twee keer in de Vuelta. Alleen de Ronde van Spanje reed hij in 1964 uit en in de Tour van 1963 won hij een etappe. In 1972 beëindigde hij zijn carrière in het shirt van Goldor-IJsboerke. Het laatste bedrijf is een grote naam is de wielerwereld en dat nam de man uit Lede in dienst. Ik verwar hem nog wel eens met zijn tijdgenoot Frans Verbeeck en dat was de melkboer, waarna Frans Melckenbeeck de ijscoman werd. Hoe het hem verder vergaan is, weet ik niet. Misschien kan één van onze Belgische bezoekers daar eens op reageren.

De andere op 15 november geborenen zijn:

AMPLER, Klaus (1940, Duitsland)
DE MEERSMAN, Philemon (1914, overleden 02.04.2005, België)
GOMEZ DEL MORAL, Antonio (1939, Spanje)
JONGH, Piet de (1934, Nederland)
KLEINSMAN, Rob (1962, Nederland)
LOENHOUT, Willem-Jan van (1965, Nederland)
SNOEK, Jan (1896, overleden 11.01.1981, Nederland)
TRUEBA PEREZ, Vicente (1905, overleden 13.11.1986, Spanje)
VALKENBURG, Reinier (1962, overleden 04.12.1987, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 14 november 2006 23:00

Frans Melckenbeeck

Ik bezocht Frans enkele jaren geleden. hij vertelde me dat hij 27 jaar onafgebroken, zonder één dag verlet (!), voor Ijsboerke heeft gewerkt als verkoper en daar was hij best fier op. Hij was een gelukkige opa die in zijn vele vrije tijd nog wat fietste en naar de koers trok. Hij was bovendien een vaste voetbalfan van Anderlecht geworden.

Geplaatst door René Vermeiren, 15 november 2009 13:21:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web