Uit de stalling van Peter R. de Fiets

© Peter Ravensbergen

“Een naam die klinkt als een klok. Tourmalet is een van de merken uit een serie van zeven van de Britse fietsenfabrikant Saracen. De andere merken zijn: Tour, Aravis, Morzine, Sestriere, Aubisque en Galibier. Het zijn natuurlijk niet de eerste fietsen die naar beroemde cols zijn vernoemd. De Tourmalet in de Pyreneeën wordt al sinds 1910 opgenomen in de Tour en is de meest beklommen berg in de ronde. Hij hoort dan ook bij de Tour zoals de Eiffeltoren bij Parijs. Jacques Goddet, de oud-Tourdirecteur wordt geëerd met een monument op de Tourmalet, hetgeen in de lokale taal zoiets betekend als ‘slechte weg’. Op de ...

... Nieuwpoortsesteenweg in het Vlaamse plaatsje Gistel bevindt zich het museumcafé van voormalig Tourwinnaar Sylvère Maes. Omdat die in 1935 en ‘36 als eerste de Tourmalet bedwong heeft hij zijn café naar de berg vernoemd. Als je daar toch in de buurt aan het fietsen bent, kun je ook nog café Aubisque aandoen, de kroeg van wijlen Lucien Buysse, een andere Tourwinnaar uit lang vervlogen tijden.
Zoals de afbeelding laat zien, vereist deze koersfiets nog enig restauratiewerk. Het driepoots Stronglight trapstel met holle as is prima in orde en dat geldt ook voor de rest van de onderdelen. De ontbrekende achterderailleur zal ik moeten zoeken in de merken Huret of Simplex met 4 of 5 versnellingen. Onvoorstelbaar dat die mannen op onverharde grindpaden op dit soort fietsen trappend boven konden komen. Ik beweeg me nu op het hellende vlak van mijn rubriekcollega Otto met zijn balhoofdplaatjes, daarom beschrijf ik het merkplaatje alleen maar; een over het racestuur gebogen renner omlijst door groene bergen en een blauwe lucht en met wolkwitte letters TOURMALET.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 14 november 2006 9:00

Of in Aalsmeer ...

Op dit moment is in de etalage van Wielerhuis Sprey in de Zijdstraat een "Cycles Tourmalet"-frame te bewonderen, ruim 30 jaar geleden door Daan Spreij zelf gebouwd.

Geplaatst door Maarten, 17 augustus 2010 22:48:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web