Uit de beeldentuin van Jac …

“Op 19 juni 1999 kwam de Spaanse renner Manuel Sanroma dodelijk ten val tijdens de Volta a Catalunya. Het gebeurde in de tweede etappe van Tortosa naar Vianova i la Geltru. De 22-jarige renner van het team Fuenlabrada werd nog ter plekke gereanimeerd, maar bezweek aan zijn verwondingen op weg naar het hospitaal. Sanroma was in juni 1998 professional geworden en behaalde dat jaar drie overwinningen in de Vuelta a Venezuela. Als sprinter werd hij gezien als …

… een belofte voor de toekomst. Hij had in februari tijdens de Ronde van Valencia al eens gewonnen van Mario Cipollini en hij had ook etappezeges in de Volta ao Alentejo en de Vuelta a Asturias behaald. De teller van het aantal overwinningen stond al op zeven waardoor hij gezien werd als een van de favorieten voor de eindzege in Catalonië. In zijn geboorteplaats Almagro is een monumentaal gedenkteken neergezet ter herinnering aan ‘Lolo’ Sanroma. Het is gemaakt uit brons en staal en staat op een rotonde bij de sporthal, waar de Travesia de los Bolanes en de Calle de S4-A elkaar kruisen. Op een steen bevindt zich een plaquette voor de onfortuinlijke coureur.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 7 september 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web