Uit het museum van Hans

© Hans Middelveld

Ieder jaar werden enkele dagen na het beëindigen van de wereldkampioenschappen altijd de revanches gehouden. De kersverse wereldkampioenen werden dan op de sintelbaan rondgereden in een grote witte Amerikaanse slee met open kap. Volgens mij kwam die auto altijd van Autorijschool Succes en die zat meen ik in de Declerqstraat in Amsterdam Oud West. In 1956 hadden we een Nederlandse wereldkampioen in de Amsterdammer Frans Mahn. Met zijn eindschot had hij op een vrij vlak parcours nabij Kopenhagen de hele internationale concurrentie gevloerd en in het smetteloos wit van de regenboogtrui zat hij stralend in die mooie auto. Met de Australiër Graham French, wereldkampioen ...

... stayeren bij de profs, de Italiaan Antonio Maspes, die de beste was bij de profsprinters en de Fransman Michel Rousseau, die dat jaar de beste amateursprinter ter wereld was. Ook in de auto zat Gerrit Schulte die in de wegwedstrijd voor profs derde was geworden. En dat was op 40-jarige leeftijd zeker een huldiging waard.
Verder op het affiche beroemde namen van oud-wereldkampioenen als Guillermo Timoner, Dolf Verschueren, Reg Harris, Oscar Plattner, Enzo Sacchi, Arie van Vliet en Jan Derksen. De wereldkampioenen waren doorgaans te moe na alle huldigingen en feesten om nog eens goed uit te pakken. De enige regenboogtruidrager die zijn wedstrijd – een klassementsrace – winnend beëindigde was Frans Mahn. Leuk detail op het affiche is de vermelding dat de winnaar van de stayerswedstrijd een AEG wasmachine en centrifuge mee naar huis mocht nemen. De Duitse stayer Heinz Jakobi uit Neurenberg was de gelukkige. Een wasmachine was in 1956 nog een grote luxe en de meeste huisvrouwen huurden voor de wekelijkse grote was een machine, die thuisbezorgd en weer afgehaald werd voor – ik meen – twee gulden. Daar kon je op het stadion toen twee staanplaatsen voor kopen.

Namens Hans tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 12 november 2006 9:00

Museum van Hans

Prachtige nieuwe rubriek.
Nog mooier had ik het gevonden als er even vermeld
was, dat de foto's van de
affiche's, onder slechte omstandigheden (in de lijsten
door het glas heen) door mij zijn gemaakt.

Geplaatst door Bap van Breenen, 12 november 2006 20:46:28

fotograaf

Sorry Bap. Ik wist dit niet, maar ik heb het bij deze hersteld.

Groet!

Fred

Geplaatst door Fred, 13 november 2006 06:44:52

boek Bap van Breenen

Beste Bap van Breenen,

Zou ik van u een exemplaar van het boek over Karstens, Duyndam, Dolman, De Roo & Pijnen kunnen kopen?

Met vriendelijke groeten,
Maurice Corten

Geplaatst door Maurice, 15 november 2006 10:03:48

Boek Bap van Breenen

Sorry Maurice,
Ik heb alleen nog het exemplaar dat in mijn boekenkast staat en dat doe ik niet weg.

Geplaatst door Bap van Breenen, 16 november 2006 09:13:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web