ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

HET LAATSTE RONDJE OM DE KERK

door Mark de Bruijn

Verstokte liefhebbers die op een vodje de rondetijden noteren en een vrijwilligster op leeftijd die voor de renners handdoeken en washandjes klaarlegt. En ook de koerscommissaris die de speaker toefluistert dat de lokale favoriet gewonnen heeft, ondanks dat beiden zien dat die renner in de sprint nipt geklopt wordt.
Het zijn zomaar wat ingrediënten van de kermiskoers die niet meer - nou ja, bijna niet meer - bestaat. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit een echte kermiskoers heb bezocht. Weleens een Nederlands criterium maar geen koersen als Wanzele, Zele of Heusden. Nooit. Daar heb ik nu, na het lezen van ‘Het laatste rondje om de kerk’ van Mark de Bruijn, best een beetje spijt van.
Maar wat is een ...

... kermiskoers eigenlijk? Ik sla het Groot Wielerwoordenboek er op na. ‘Een wedstrijd ter gelegenheid van een kermis of een feest dat over een parcours gaat van 6 tot 12 kilometer tot buiten de bebouwde kom voert. Dit soort koers houdt het midden tussen een wegwedstrijd en een criterium. Veel ronden eindigen in een premiesprint’, zo begint de verklaring die bijna een hele bladzijde beslaat. Maar de kermiskoers is veel meer dan dat, wordt eens te meer duidelijk uit het boek van De Bruijn.
De kermiskoers is knoerthard koersen maar is ook geld krijgen om een ander te laten winnen en gokken op uitslagen die vooraf bij sommigen al bekend zijn. De kermiskoers is adoratie van renners die naar jouw dorp komen. De kermiskoers is bovenal een groot dorpsfeest waarbij de toeschouwers na elke passage van de renners naar de toog ‘mogen’ voor een nieuw pintje.
Maar toen kwamen de UCI-punten, en die zijn in de kermiskoers niet te verdienen. Gevolg: de bekendere renners blijven weg. En dan zijn er de inmiddels bejaarde organisatoren die tevergeefs zoeken naar opvolgers. Het zijn redenen waarom de kermiskoers aan het verdwijnen is. De Bruijn gaat in zijn boek daarom op zoek naar de laatste kermiskoers en naar de laatste kermiscoureur. Ondertussen vertelt hij de lezer op prachtige wijze over het hoe en waarom van die kermiskoers.
Over de discoploeg van Boccaccio, over de excentrieke en altijd boze ploegleider Paul – Zotte Pol - de Baeremaeker, over de fratsen van de Hollanders Michel Cornelissen en Jelle Nijdam en over nog veel meer.

Jos van Nierop

Door Fred van Slogteren, 29 augustus 2013 10:00

belgische kermiskoersen

er gaat niets boven de belgische kermiskoersen voor elite met en zonder contract.Je kan er lekker gokken op winnaar en plaats spelen.Daarbij wordt er erg hard gereden op grote omlopen, je kan er wielrenner worden en opvallen bij de grote ploegen. totaal prijzenschema 5000 euro, waar zoals woensdag in geraardsbergen 256 renners op afkomen

Geplaatst door jaap kiela, 30 augustus 2013 08:01:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web