ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

“Eddy Merckx is niet de eerste geweest die een ploeg om zich heen formeerde om maar zo veel mogelijk te winnen en te domineren. Het was waarschijnlijk Fausto Coppi die ermee is begonnen. Dat is later overgenomen door Jacques Anquetil en vervolgens door Rik Van Looy. De knechten van deze vroegere grootheden deden qua wielertalent niet veel voor hun meester onder, maar misten diens leiderschap en de mentale kracht onder alle omstandigheden de baas te kunnen spelen.
De bovengenoemde coryfeeën maakten dat volledig waar, evenals Merckx die ook uitsluitend potentiële kopmannen om zich heen had. Dat waren meestal Belgen, zoals hij. Er zijn maar twee ...

... Nederlanders geweest die goed genoeg werden bevonden om De Kannibaal te dienen en dat waren Rini Wagtmans en Cees Bal.
Wagtmans is misschien geen goed voorbeeld, want die had wel degelijk de ambitie zelf kopman te worden. Hij was op dat moment al eens een keer als vijfde en een keer als zesde in de Tour geëindigd en aldus bewezen kopman te kunnen zijn. Maar Rini is een realist en wist dat hij wel de ambitie, de eerzucht en de benen had om te slagen, maar ervaring miste. Hoe pakt Eddy het jaar na jaar aan om zoveel te winnen? Daarom tekende hij in 1971 als werkstudent voor Molteni en werd direct de adjudant van de grootste wielrenner aller tijden, die strijdplannen bedacht waar zijn kopman veel voordeel van heeft gehad.
Bij Cees Bal lag het anders. Die was minstens zo talentrijk als Wagtmans en in aanleg misschien wel beter. Maar Bal ging niet naar Molteni om te leren, maar om veel geld te verdienen. Want met een renner dienen, die één op de drie koersen wint waarin hij van start gaat, verdien je veel geld. Van dat voorrecht genoten De Mannen achter Merckx waarover later een boek is verschenen, hoewel ze het niet cadeau hebben gekregen.
De carrière van Bal is niet geworden wat er van verwacht mocht worden omdat de Zeeuw niet voldoende serieus voor zijn sport kon leven. Ieder mens wordt ongevraagd op aarde gezet met talenten en tekortkomingen en daar heeft-ie het mee te doen. En zo slecht heeft hij het natuurlijk ook weer niet gedaan, want ik ben er van overtuigd dat de meeste van de tegenwoordige grootverdieners een groot deel van hun inkomen zouden willen inleveren, voor de zege in de Ronde van Vlaanderen, die op zijn erelijst staat. Want hoe rijk ze ook zijn, het blijven sportmensen die op de fiets echt niet aan geld zitten te denken, maar des te meer aan grote overwinningen.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 28 augustus 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web