Herinneringen bij een foto …

In deze roerige tijden met een permanente dreiging van oorlog en geweld dat als een veenbrand overal in de wereld kan opduiken, verlang ik wel eens terug naar mijn militaire diensttijd. De wereld was na de Tweede Wereldoorlog keurig verdeeld in twee machtsblokken geleid door enerzijds een voormalige viersterrengeneraal in het Witte Huis en anderzijds de bolsjewisten uit het Kremlin. Het is enkele malen in mijn diensttijd voorgekomen dat we een weekend niet naar huis mochten, vanwege verhoogde paraatheid. Dan had Chroetsjow – meppend met zijn schoen - weer iets dreigends gezegd over Berlijn en daar had Eisenhower dan met ...

... gebalde vuist op gereageerd. Maar er gebeurde niets.
Achteraf gezien hadden we weinig te duchten van het Rode gevaar en zeker niet van de Deutsche Democratische Republik, zoals de Oost-Duitsers hun land nogal eufemistisch noemden. De toenmalige leiders van de PvdA hadden het over een Heilstaat, waaraan we ons aan konden spiegelen en onze amateurwielrenners gingen zelfs meedoen aan de Ronde van de DDR. Sport verbroedert, nietwaar.
Een sterke Nederlandse afvaardiging met Huub Zilverberg als kopman en verder Jan Janssen, Piet Steenvoorden, Ab Sluis, Frans Balvert, Miel Verstraete en Ab van Egmond. Daar is deze foto in 1959 gemaakt van vier mannen in de Oost-Duitse variant van de Volkswagen kever. De ploegleider, staand voorin naast de Oost-Duitse chauffeur, was een in Nederland woonachtige Duitser, wiens naam niet meer te achterhalen is. Wie het weet, mag het melden. Achterin herkennen we links mekanieker Gerrit-Jan Spenkelink en rechts de afgelopen zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden Piet Libregts, die mee was als soigneur. Nog in de beginfase van zijn imposante carrière als aankomend wielericoon.
Die ronde werd gewonnen door Täve Schur, de Oost-Duitser die datzelfde jaar wereldkampioen op de weg bij de amateurs zou worden. Op het autocircuit van Zandvoort vóór onze Basje Maliepaard. In die Ronde van Oost-Duitsland werd ook een Nederlander tweede en dat was Huub Zilverberg, gesteund door Jan Janssen. Kopman en knecht, maar bij de profs was het andersom.
Net als in de politiek trouwens, al zou het nog dertig jaar duren voor de arrogante apparatsjiks van het Bolsjewisme hun meerderen zouden erkennen in de machtshebbers in Bonn.
De mannen in de ploegleidersauto zijn nu alle drie dood, Schur is de politiek in gegaan en nog steeds een fanatieke communist; Zilverberg werd meesterknecht en vervolgens postbode; Janssen wereldkampioen en Tourwinnaar en daarna racefietsenfabrikant en ik, ik werd stukkiesschrijver met heimwee naar de tijd toen alles nog veilig was, een moslim nog muzelman werd genoemd, die getooid met tulband en kromzwaard alleen bestond in de Sprookjes van Duizend-en-één Nacht en de avonturen van Kapitein Rob. VROEGAH, zou Haagse Harrie zeggen.

Met dank aan Huub Zilverberg en Theo Buiting, uit wiens archief deze bijzondere foto afkomstig is.

Door Fred van Slogteren, 27 augustus 2013 10:00

DDR

Beste Fred,

Je gaat een beetje kort door de bocht: "De toenmalige leiders van de PvdA hadden het over een Heilstaat"
Dat gold zeker niet voor een Drees en Den Uyl, alleen voor de Nieuw Linksers, een Jan Nagel en een Ien van den Heuvel.

Geplaatst door Marius Engelsman, 27 augustus 2013 23:20:18

generatiekloof

Je hebt gelijk Marius, het was een generatiekloof, die er toe leidde dat de zonen van Drees DS70 oprichtten en Jan Nagel en de hele Tien-over-rood-club belangrijker werd gemaakt dan ze in feite was. Groet! Fred

Geplaatst door fred, 28 augustus 2013 07:18:26

kapitein Rob

En Kapitein Rob had het niet over Muzelmannen maar Berbers. Lees 'Kapitein Rob en Het Raadsel van het Atlasgebergte': deel 29.

Geplaatst door cor, 28 augustus 2013 11:40:32

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web