De Burgerlijke Stand van 12 november.

Peter POST (1933, Nederland)

Ik heb de eer zijn biograaf te zijn. In het jaar 1998 ben ik intensief met zijn carrière en zijn persoon bezig geweest. Er is mij toen vaak gevraagd waarom ik juist Post had gekozen? Ik antwoordde dan steeds dat het te maken had met het feit dat ik Peter Post in een van zijn eerste koersjes als nieuweling aan het werk had gezien en dat hij toen veel indruk op mij had gemaakt. Als gevolg daarvan heb ik hem altijd met veel belangstelling gevolgd. Hij werd de beste zesdaagserenner van zijn tijd en ook op de weg behaalde hij resultaten waar iedere Nederlandse renner van tegenwoordig jaloers op zal zijn. Dat hij de carrière heeft gemaakt die hij heeft gemaakt heeft alles te maken met zijn persoonlijkheid en zijn karakter. Ik heb hem in mijn boek ‘Karaktermens Peter Post’, volop de eer gegeven die hem toekomt. Hij was geen voorstander van het boek, maar toen het er eenmaal was en hij het had gelezen is onze relatie verbeterd. We zijn geen vrienden, maar we respecteren elkaar en Peter is een van mijn informanten met wiens hulp ik deze weblog vul. In mijn geboortedagrubriek komen heel veel renners langs met wie hij nog heeft gereden of die in een van zijn ploegen hebben gezeten. Peter heeft een goed geheugen en zijn beschrijvingen over anderen zijn vaak zeer gedetailleerd en raak. Hieronder de ingekorte proloog van het boek, waarin ik beschrijf hoe en waar ik Peter Post voor het eerst heb gezien. De mooie foto van de 72-jarige wielergigant met Marianne Vos, een nieuwe Nederlandse gigant in het vrouwenwielrennen, is van mijn goede vriend Henk Theuns.

‘Het zal in de zomer van 1953 geweest zijn toen ik, veertien jaar jong, als toeschouwer aanwezig was bij de Ronde van de Indische Buurt in Amsterdam voor amateurs en nieuwelingen. Ik was in die tijd een fan van de Amsterdamse allround coureur Patsi Willekes. Patsi was de absolute ster in de vele amateurprogramma’s die destijds op de Amsterdamse stadionbaan werden afgewikkeld en een van de sterren in de vele straatrondes die toen in Amsterdam werden gehouden. In die bewuste Ronde van de Indische Buurt kreeg ik, in afwachting van de amateurwedstrijd waarin Patsi zou starten, er onverwacht een idool bij. Althans ik kreeg het gevoel een renner te hebben gezien die anders was dan anderen. Zo’n vijftig nieuwelingen stonden opgesteld voor de start. Een jurylid riep de namen af en één voor één stelden de jonge renners zich zo dicht mogelijk bij de startlijn op om er, direct na het startschot, diep in de beugel in te kunnen vliegen. Zo doen nieuwelingen dat en zo hoort dat ook.
Toen alle namen waren afgeroepen deelde het jurylid zonder veel omhaal mee dat de afstand met de helft was ingekort, een mededeling die direct tal van luidkeels geuite protesten van de renners opriep. Alsof het gisteren was, herinner ik mij de reactie van de renner die helemaal aan de buitenkant rechts op de eerste rij stond. Het was een lange blonde jongen, die er in tegenstelling tot de meeste andere deelnemers al erg volwassen uitzag. Hij was geheel, maar op een zeer verzorgde manier, in het zwart gekleed. Alleen op het zwarte petje zat een smal wit biesje, een kleine onvolmaaktheid die hém waarschijnlijk ook zal hebben gehinderd. Zijn rechterhand steunde op de bovenbuis van het dranghek waarachter ik mij had opgesteld. Zo kon ik zijn reactie op de mededeling van het jurylid goed zien en horen.
Met een duidelijk Amsterdamse tongval vroeg hij op kalme toon waarom de koers was ingekort. Juryleden bij wielerwedstrijden waren toen nog halve godheden en vragen van renners werden doorgaans niet op prijs gesteld. Ik weet niet of de aangesproken man een uitzondering was, maar ik vermoed eerder dat hij niet bestand was tegen de dwingende persoonlijkheid van de renner in het zwart, die hem vragend aankeek. Rustig de tijd nemend gaf het jurylid antwoord op de vraag. Na de argumenten tegen het inkorten van de wedstrijd te hebben aangehoord liep hij naar de jurywagen, vanwaar de overige goden en halfgoden, als zaten zij op de Olympus, het geheel overzagen. Na enig overleg kwam hij terug en hij deelde de renner in het zwart mee dat tot een compromis was besloten. Het ingekorte aantal kilometers werd gehalveerd.
Onder de renners ging het nieuws van mond tot mond en ze keken vol ontzag naar hun collega in het zwart. Die nam daar geen enkele notitie van, maar controleerde of zijn rugnummer (40) wel goed zat, waarna hij zijn voetriemen aantrok en zijn linkerhand onder in de beugel zette. Het was duidelijk de renner in het zwart was klaar voor de start.
Het schot klonk en het jeugdige peloton repte zich naar een nauwe haakse bocht. Het gepiep van de remmen werd gevolgd door het kraken van de kettingen toen de fietsen voorbij de bocht weer op gang getrokken moesten worden. Toen ze uit gehoor waren, pakte ik het programmaboekje en las achter nummer 40: POST, P.F.M., Amsterdam, licentienummer 1595.’

De andere op 12 november geborenen zijn:

DIDIER, Louis (1887, overleden, Nederland)
DOMHOF, Barend (1915, Nederland)
MUGNAINI, Marcello (1940, Italië)
RUIJGH, Rob (1986, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 11 november 2006 23:00

peter post

ik hoorde vanochtend op radio Noord, wie er vandaag allemaal jarig zijn. Ook peter post dus. Ik dacht: ben benieuwd of Fred hem vandaag ook beschrijft. En ja hoor prachtig verhaal. Ga zo door. Ik mis het slogblog geen dag

Geplaatst door henk kruims, 12 november 2008 17:53:37

verjaardag van Peter

Op Peter zijn 75 e verjaardag vond ik leuk,dat je via deze site zijn geboortedag memoreert.Gaat alles goed met je en je gezin? Al weer een tijd geleden dat je ter voorbereiding van"Karakter man Peter Post" bij mij thuis ons (Dré,Theo,Elly)interviewde.Het is een geslaagd document geworden.
Groetjes van Elly Bolsmann-Post

Geplaatst door Elly Bolsmann-Post, 12 november 2008 20:43:25

Elly

Hallo Elly, Die middag bij jou thuis was essentieel voor het tot stand komen van het boek. Het was een doorbraak. Met ons gaat het prima en ik hoop ook met jou. Leuk dat je even reageert. Hartelijke groet! Fred

Geplaatst door Fred, 13 november 2008 07:19:59

peter post

k heb hier nog een boekje liggen:
Peter Post door Fred de Bruyne
iemand belang bij, tegen porto kosten ?

Geplaatst door henk kruims, 12 november 2010 17:34:14

peter post

ik heb wel interesse

Geplaatst door C.Veerman, 12 november 2010 19:11:06

peter post

mail me maar ff voor je adres
henkkruims@cocosi.nl

Geplaatst door henk kruims, 13 november 2010 11:37:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web