Uit de beeldentuin van Jac …

“Vandaag begint de Ronde van Spanje ofwel de Vuelta a España. De Puerto de Alisas is een helling die regelmatig voorkomt in het parcours van de Vuelta en geldt vanuit Arredondo als een klim van de 1e categorie. De top van de Alisas (674 meter) kan ook vanuit La Cavada van de andere kant worden bereikt en die klim is twaalf kilometer lang. Niet ver van de top staat …

… in een bocht dit ‘monumento al ciclismo’. Het is een hommage aan drie renners uit Cantabrië, van wie Vicente Trueba (‘de vlo uit Torrelavega’ en de eerste bergkoning in de Tour de France) de bekendste is. De andere twee vertegenwoordigen ieder een andere generatie. Gonzalo Aja eindigde in de Tour de France van 1974 als vijfde in het algemeen klassement en kwam als eerste boven op de Mont Ventoux en de Col du Tourmalet. Isidro Bejarano werd in 1942 derde in het bergklassement en eindigde als achtste in een door Julian Berrendero gewonnen Vuelta. Helaas wordt het monument al een aantal jaren ontsierd door de overvloedig aanwezige graffiti.

Tot over veertien dagen!”

Jac Zwart

Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 24 augustus 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web