Uit de beeldentuin van Jac …

“Het dorp Albese con Cassano ligt ten oosten van Como aan de weg naar Erba en Lecco op circa 25 kilometer van de kapel van de Madonna del Ghisallo. Albese was de woonplaats van de in de Tour de Franca van 1995 in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet verongelukte Fabio Casartelli. De renner ligt begraven op het plaatselijke kerkhof en er is een gedenksteen voor hem achter de kerk. Precies op de dag en het tijdstip van zijn ongeluk (18 juli) valt er een straal zonlicht door een klein gat in de steen op een koperen plaat. 
De Olympische goudenmedaillewinnaar van 1992 (hij versloeg toen Erik Dekker in de sprint) gold als een ... 
... belofte voor de toekomst. Hij werd in 1993 prof en reed dat jaar de Giro uit. Op het moment van zijn dodelijke val reed hij voor de ploeg van Motorola van Jim Ochowicz en Hennie Kuiper, waar hij teamgenoot was van Lance Armstrong, Frankie Andreu en Sean Yates. Yates, tijdens de uitvaart een van de dragers van de kist, noemt de val en het overlijden van zijn ploeggenoot nog steeds het dieptepunt in zijn carrière en het heeft heel wat jaren gekost voor hij het op kon brengen het graf te bezoeken ‘Het was erg emotioneel, ik kon het nog precies terugvinden’. Ook Lance Armstrong, die de familie Casartelli nog regelmatig bezoekt, noemt de dood van Fabio een beslissend punt in zijn loopbaan ‘Het was de eerste keer dat ik met de dood te maken kreeg en wist niet hoe ik er mee om moest gaan.’
 
Tot over veertien dagen!”
 
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 10 augustus 2013 10:00

Casartelli

Ik prijs me gelukkig, van de onfortuinlijke Italiaan Fabio Casartelli mijn eigen, hoogst persoonlijke aandenken te hebben en wel het petje dat hij tijdens de Amstel Gold Race droeg. En op zeker moment dus wegwierp.

Overigens meen ik me te mogen afvragen wanneer sprake van een 'eindsprint' is. In de olympische finale van Barcelona moesten Casartelli en zijn compagnon Erik Dekker onderling uitmaken wie van hen de gouden plak zou winnen. Het werd de Italiaan. maar van een spannend duel tot op de streep was geen moment sprake en het leek er zelfs op alsof onze landgenoot het al vroeg liet lopen. Fabio finishte, rechtop zittend, beide handen geheven, zich amper bekommerend om zijn Erik, met zeker twintig meter voorsprong. Erik bolde gewoon uit, eveneens rechtop zittend. eveneens beide armen in de lucht, als ware hij en niet Fabio de nieuwe kampioen. Het is dus maar wat je onder het begrip 'sprint' verstaat.

Geplaatst door Han de Gruiter, 13 augustus 2013 15:03:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web