Uit de wasserette van Henk …

“De Ronde van Luxemburg, waarvan dit in 1972 de leiderstrui was, bestaat sinds 1935 en heeft met uitzondering van drie jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd doorgang gevonden. De laatste jaren heeft de ronde een vast etappeschema van vijf dagen. Hoewel het geen zware etappekoers is, staan er tal van grote namen op de erelijst, als Briek Schotte, Louison Bobet, Charly Gaul, Freddy Maertens, Bernard Hinault, Frank Vandenbroucke, Lance Armstrong en ook negen Nederlanders. Joost Posthuma was in 2008 de laatste en dit truitje kreeg ik van de winnaar van 1972, ... 
... Roger Rosiers, één van de zestien Belgische winnaars. 
De meeste overwinningen (21) zijn behaald door de Luxemburgers zelf, hoewel in de laatste 25 jaar er maar eentje (Franck Schleck) zegevierde. Daar staat tegenover dat in de eerste 25 jaar maar liefst achttien keer een renner uit het Groothertogdom als eindwinnaar is gehuldigd, waarschijnlijk omdat de buitenlandse deelname toen nog niet groot was, maar ook omdat Luxemburg in de jaren veertig en vijftig een weliswaar klein, maar zeer sterk wielerland was. Een van die Luxemburgse winnaars was Mathias Clemens die totaal vijf keer won. Vier keer voor de Tweede Wereldoorlog en één keer erna.
In 2005 leek het er even op dat de ronde zou opgaan in de Eneco Tour Benelux, maar de organisatie gaf er na een aantal besprekingen toch de voorkeur aan zelfstandig te blijven. Ook de Ronde van België bleef bestaan, maar de Belgen doen wel mee aan het Benelux-evenement dat binnenkort voor de negende keer wordt verreden. 
Alleen de Ronde van Nederland is volledig opgegaan in de Eneco Tour Benelux, maar die heette toen al Eneco Tour.
Tot volgende week!”
Henk Theuns 
Door Fred van Slogteren, 31 juli 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web