Herinneringen bij een foto …

Wielrenners van tegenwoordig beschikken over een uitgebreide garderobe met kledingstukken voor alle denkbare omstandigheden. Dat is wel eens anders geweest en wie naar deze foto kijkt, weet precies wat ik bedoel. Het is de grote sprinter Piet Moeskops die ons zittend op de bovenbuis van zijn fiets vriendelijk aankijkt. Hij is kennelijk voor deze foto uit zijn bed gehaald, want echt voorbereid was hij niet. Hij heeft wel wielerkleren aangetrokken, met zo’n shirt dat van ... 
... boven links in de hals en op de schouder met knoopjes werd dichtgemaakt en met de wollen koersbroek is ook niks mis. Alleen heeft hij die aangetrokken over zijn pyamabroek heen. Of is het een lange onderbroek? Wellicht zijn die pijpen het zichtbare deel van wat mijn vader vroeger een snelschijter noemde. Een hansop met ter hoogte van het achterwerk een luikje met knoopjes voor als je snel moest en geen tijd had al je bovenkleren uit te trekken. Die sokken lijken me ook niet tot de standaarduitrusting van een toenmalige toprenner te behoren en zijn dunne haren heeft Big Pete bepaald niet zorgvuldig op nummer gelegd voor hij op de foto ging. Zijn fiets is helemaal een aanfluiting, want de voorband is zo plat als een dubbeltje en in de toeclips ontbreken de riempjes. Kortom, een foto die in de tijd van Moeskops waarschijnlijk nooit is gepubliceerd, maar nu een prachtig tijdsbeeld vormt.(Foto: Haags gemeentearchief)

Door Fred van Slogteren, 30 juli 2013 10:00

Piet Moeskops

Tja, Piet Moeskops was een aparte man.
Lid van de Residentie Renners Club Sparta.
Destijds ook wel de Groote Haagsche genoemd.
Dat was uiteraard voor het vertrek van een groot aantal renners naar de toenmalige nieuwe vereniging HWV de Spartaaan.
Maar okee, Piet Moeskops was een eigenzinnige figuur die bij voorkeur trainde als de concurrentie niet aanwezig was.
Die graag op het middenterrein van de wielerbaan deed alsof hij in de zon lag te slapen, maar door zijn wimpers scherp oplette wat de concurrentie deed.
Een pur sang sprinter en een geboren tacticus.
Deed negen van de tien keer dat wat de concurrentie niet verwachtte.
Nou ja, lees Temidden der Kampioenen van Joris van den Bergh maar.
Dat boek kan ik overigens iedere (aankomende) renner aanbevelen.

Geplaatst door Bert Visser, 30 juli 2013 20:59:39

paardebiefstuk

Piet Moeskops kwam altijd bij ons in de paardenslagerij paardenhaas biefstuk halen.
Samen met zijn vrouw zijn vrouw was mis Frankrijk geweest dat was zelfs op latere leeftijd nog te zien heel leuk om naar te kijken.
Zij woonden samen op de Loosduinseweg en hadden volgens mij een dochter ik moest er weleens vlees brengen zodoende weet ik dat.
Hij was ook de boezemvriend van Jopie Nolten sr.
Als hij samen met Jopie stond te kijken op Duinhorst en er reed iemand goed zei hij altijd dat word toch nooit wat.
Toen mijn vader een keer aan hem vroeg waarom hij dat zei.
Zei Piet je wint eerder de staatsloterij dan dat je wielrenner word en daar had hij wel gelijk in.
Op later leeftijd werd hij nog ijdel kregen een heleboel mensen een nieuwjaarskaart met foto waaronder ik, dat kaartje koester ik nog steeds.

Geplaatst door Chris Kipping, 30 juli 2013 21:18:20

Paardenbiefstuk...

Ha die Chris,

mooie anekdote.
Ik denk dat er wel meer mensen uit de Haagse wielerwereld biefstuk bij jullie in de zaak kwamen halen.
Mijn vader deed het ook.
Meestal op vrijdag, want ja, koersen in het weekend.
Zo ging dat in die tijd.

Groet,

Bert Visser

Geplaatst door Bert Visser, 30 juli 2013 21:35:12

dochter(s)

Beste Bert en Chris, Moeskops had een echte dochter uit een eerdere relatie met een Française. Die is in Den Haag door de ouders van Piet opgevoed. Toen hij met een andere Française was getrouwd, kwam op een dag een ongehuwde, hoogzwangere zus van zijn vrouw met de trein uit Frankrijk, gevlucht vanwege de schande aan het thuisfront. Die is hier bevallen en heeft het kind bij Piet en zijn vrouw achtergelaten. Het werd hun officiële stiefdochter, nu nog steeds in Den Haag woonachtig net als zijn echte dochter trouwens. Saillant detail, die echte dochter had met haar man een slagerij in een van de panden van Moeskops in de Schilderswijk. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 31 juli 2013 07:32:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web