De Burgerlijke Stand van 10 november.

Wout WAGTMANS (1929, overleden 16.08.1994, Nederland)

De foto die bij dit stukje staat hing in de jaren vijftig in menige jongenskamer. Woutje was ontzettend populair in die tijd. Niet vanwege zijn verschijning, want het was een scharminkelig mannetje aan wie je absoluuut niet kon zien dat hij het vermogen van een groot wielrenner had. En een groot renner was-ie, die helaas in de verkeerde tijd leefde. Hij reed het hele jaar door. Van februari tot en met oktober op de weg en daarna nog een hele reeks zesdaagsen. Hij nam nooit rust, leefde als god in Frankrijk en het geld dat met scheppen bij hem binnen kwam, ging er met emmers uit. Henk Faanhof, een collega uit die tijd noemt hem een moordgozer en een enorme loltrapper. ‘Als Wout binnenkwam dan veranderde er iets. Dan was het lachen geblazen en de hele boel vermaken. Maar hij kon ook geweldig fietsen. Hij kon goed bergop, een sprintje winnen van een kopgroep en zijn tijdrit was ook niet slecht. Maar hij had ook tomeloze aanvalslust en daarin werd hij niet afgeremd. Zeker niet door Pellenaars die altijd de aanval preekte.’ Het sloopte het kleine mannetje uit St.Willbrord vaak voortijdig en van de negen Tours waarin hij startte, reed hij er maar vier uit. Hij werd een keer vijfde in het eindklassement en een keer zesde. De Tour van 1956 had hij zelfs kunnen winnen, want hij reed op luttele dagen van Parijs in het geel. Vanaf de zevende etappe stond hij voorin het klassement en de dagen daarna eindigde hij steeds kort. In de 15e etappe pakte hij de gele trui en verdedigde die met verve. De Tourkoorts steeg in Nederland naar grote hoogte, maar in de 18e etappe kreeg hij te maken met een dijk van een inzinking en hij moest zijn trui afstaan aan de onbekende Franse regionaal Roger Walkowiak, een renner die normaal gesproken geen partij voor hem was. Wout reed die Tour wel uit en hij kwam volkomen uitgeput in Parijs aan. Zijn enige kans op eeuwige roem was verkeken. In de nadagen van zijn carrière ging hij nog stayeren en ook dat deed hij niet slecht maar wel op zijn manier. Ik herinner me dat hij als stayer eens in het Olympisch stadion reed met een aangeplakte baard en een sigaar in zijn hoofd. Dat was Wout, altijd gein maken. Zijn uitbundige levensstijl zorgde er voor dat hij geen cent aan zijn carrière overhield. Gelukkig erfde hij het transportbedrijfje van zijn schoonvader en met een grote steenfabriek als klant reed hij de stenen door het hele land. Hij overleed op 64-jarige leeftijd aan kanker.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Jules BRUESSING (1949, Nederland)

Ik heb vorig jaar op zijn verjaardag een stukje over hem geplaatst op mijn toenmalige weblog en ik omschreef Jules als een soort kampioen van de training. Dat had ik niet moeten doen, beken ik met het schaamrood op de kaken, want er kwamen prompt verontwaardigde reacties van Jan Zomer en Bap van Breenen die mij met feiten overtuigden van de klasse van de renner en de mens Jules Bruessing. Niet alleen in de training, maar ook in wedstrijden was hij een grote. Jan had het over een van de grootste beulen die ooit het amateurpeloton heeft geteisterd en Bap heeft het vooral over de unieke persoonlijkheid van deze Amsterdammer. Zijn profcarrière werd een onverwachte tegenvaller voor zijn vele bewonderaars en daar doet hij zelf ook niet moeilijk over getuige het gesprek dat ik ongeveer een jaar geleden met hem had. Ik vond hem een bijzonder aardige en charmante man. Als je de naam Jules Bruessing googelt, krijg je het gevoel dat er twee mensen met diezelfde naam zijn, maar met een gans andere carrière. De wielrenner J.B. en de filmproducent J.B. zijn echter een en dezelfde persoon. Na zijn wielerloopbaan had hij eerst een autospuiterij en daarna werd hij onroerendgoedhandelaar. Hij ontmoette Peter-Jan Rens, die toen op zoek was naar een geldschieter voor een door hem te maken speelfilm. Ze werden het eens en Bruessing werd niet alleen de producent van die film, maar hij speelde ook een rolletje. Die van de biljartbalkale Italiaanse dictator Benito Mussolini. Ik heb de film nooit gezien, maar ik zag het Jules wel doen, hoewel ik zelf Jan Timmer voor die rol zou hebben gecast. Maar die was misschien wel te duur en toen deed Jules het eventjes. Het gaat hem allemaal makkelijk af, want hij is een zeer talentvolle en veelzijdige man. Hij woont nu al weer jaren in Italië, waar hij sinds vorig jaar elke dag naar mijn weblog kijkt. Ik hoop dat hij het vandaag ook doet dan kan ik hem feliciteren met zijn 57e verjaardag. Jules, daar ga je! Proost!

De andere op 10 november geborenen zijn:

ALBERTS, Jos (1961, Nederland)
BRINKMAN, Manus (1928, Nederland)
CERUTI, Roberto (1953, Italië)
COMPAS, Rob (1966, Nederland)
ELDEREN, Toon van (1929, Nederland)
KERSTEN, Jaap (1934, Nederland)
MAERTENS, Marc (1959, België)
MINALI, Nicola (1969, Italië)
NELISSEN, Danny (1970, Nederland)
PROTIN, Robert (1872, overleden 04.11.1953, België)
RAYNAUD, André (1904, overleden 20.03.1937, Frankrijk)
ZOONS, Jan (1946, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 9 november 2006 23:00

jules bruesing

met veel intresse stukje gelezen over jules bruesing.een paar jaar geleden reed hij samen met peter pieters een koppeltijdrit en ik kan je vertellen hij reed zoals vroeger de straatstenen eruit alsof de tijd geen invloed op hem had mvg Aad THIJS

Geplaatst door a THIJS, 15 mei 2009 15:01:51

Juul Bruessing

Ik ken Jules al vanuit mijn fietstijd en was destijds een beetje bang voor hem. Zijn stoere image schrikte mij af.
Toen ik hem zo'n 15 jaar geleden weer eens tegen kwam bij mijn zwager Ruud Nederlof, die conact met Jules had vanwege 'meneer Cactus' heb ik hem dit bekend en hij was zwaar verrast.''nee toch, schat?!''
Inmiddels heb ik ook wel ondekt dat Jules een heel aardig persoon is.Zogenaamde stoere bolster blanke pit.
Ik kom hem tegenwoordig 1x per jaar tegen tijdens het Club 48 gebeuren rennerverkiezingen) en vind het een charmante vent.

Geplaatst door Willy Kwantes, 15 mei 2009 17:13:45

Jules Bruessing

Geweldige wielrenner, staat bij mij na Fedor den Hertog en
Toine v.d.Bunder,derde op de
nationale lijst van beste top-
amateurs ooit.

Geplaatst door Bap van Breenen, 15 mei 2009 20:23:36

Juul breussing

Als jonge junior in 1976 een paar maal mee mogen trainen met Juul samen met Martin Schoen. Hij nam me zelfs mee naar huis voor een geheimzinning drankje. Hij vertelde dat ik hierdoor zou flammen als nooit tevoor. Het weekend daarop was de cours. Ik reed natuurlijk als een speer en werd voor zover ik mijnkan herinneren 6de. Met ongeveer 120 gulden aan premies. Het drankje? vroeg ik na afloop aan Juul. 'het was een simpel bruistablet. Maar ja gegeven door een groot renner deed het wonderen. Ik voelde mij heel even net zo sterk.

Geplaatst door Jan Angel, 29 september 2009 14:42:07

Juul Bruessing

Ach die Juul! Ik kan het mannettje al vanaf zijn aspiranten tijd. Samen fietsten we vanuit het dorp naar de clubwedstrijden, van De Bataaf, in de Houtrakpolder. Grote mond maar klein hartje!

Geplaatst door G41, 02 januari 2010 15:40:52

Juul Bruessing

Leuke vent die Juul,het was een beest van een wielrenner,keihard ,kon enorm afzien,heb een aantal jaren met Juul mogen fietsen.In de wedstrijd medogenloos ,maar na de koers een gezellig maatje.Juul het gaat je goed in Italie.
jos en joke dekker, Lutjebroek

Geplaatst door jos dekker, 03 oktober 2013 08:57:24

Fazanten

Juul heeft vroeger mijn familie met kerst een paar fazanten gegeven. Die waren niet gaar te krijgen. Dat heeft die nog jaren moeten horen. Maar de hele familie vond het pracht gozer. Ook toen kwam die met de racefiets.

Geplaatst door I.bosse, 02 december 2013 15:12:15

fazanten van l. bosse

Om dat verhaal hebben ze in de familie bruessing ook nog jaren gelachen. Het waren namelijk doodgereden geplukte pauwen. Zijn vader heeft dat nog menigmaal gillend van de lach aan mijn ouders verteld.
Geplaatst door f. bikker, 20 juni 2016 22:50:18

ach ook ik ken Jules al heel lang!!!Hij was 12 jaar g eloof ik!! veeel mee naar de koersen geweest

Na jaren van stilte ,ineens weer contact,maar zo gaat het in het leven.Dat duurde een paar jaar, en nu is het weer radiostilte,maar ik ken hem!!!!!Hij woont in Italie!!!Ik wens hem het beste,met zijn wijn en olijven.
Geplaatst door tiny hermanns, 15 april 2017 14:06:56

Koers

Ik was toeschouwer in een ronde ergens in noord-holland. Hij wilde een bidon aan pakken maar hij zat helemaal verkeerd en bijna verscholen midden in het peleton. Normaal zou je aan de juiste kant zitten om hem makkelijker te kunnen aan nemen. Hoe hij deed... deed ie maar het was ver van charmant. Ik stond toen nog langs de kant als toeschouwer. Maar dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Hij was toen al in zijn nadagen maar kon het spelletje nog wel af maken. Een groot wielrenner misschien toen niet zo gelieft bij zijn konkurenten maar voor mij een klein moment wat Ik niet zo snel zal vergeten. En verder zocht Ik altijd zijn gezicht op in het peleton.
Geplaatst door Sjaak, 05 maart 2021 06:59:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web