Jantje en Fons, een paar apart …

“De eerste bergmarmot schijnt op de Col de la Sarenne zijn kop al weer voorzichtig boven het maaiveld te hebben gestoken. Bij het dorpje Huez ruikt het nog onverminderd naar Hollandse pis. ‘Bij warm weer goed drinken’, was de boodschap van thuis. Ze gehoorzaamden massaal. Mijn naamgenoot Youp had het onlangs in de NRC over de Kankerberg. Zelf neig ik Alpe d’Huez steeds meer te zien als symbool voor het failliet van de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. De waanzin aanschouwend moest ik denken aan een ... 
... scene uit de zesdaagse van Twente ergens eind jaren zestig. 
Het was mijn eerste amateurwedstrijd; zes dagen plaatselijke rondjes rijden op een vast verzet in gelegenheidsploegjes. Ik meen dat Peter Kisner, Bart Solaro, Frits Hoogerheide en ik in hetzelfde truitje reden. Tijdens een van die avonden waren we er getuige van hoe een verbaasde Jantje Nijhof op de schouders ging van wat andere locale helden. Niet omdat hij had gewonnen, daar hebben we Jantje nooit op kunnen betrappen, maar omdat hij die avond in de kopgroep had gezeten. 
Een bijzonder exemplaar
Jantje, die altijd Basje (naar Bas Maliepaard) werd genoemd, was een bijzonder exemplaar. Net als zijn makker Fons Schootman kwam je hem bijna wekelijks tegen. Aardige, maar vreemde jongens, die perfect pasten in het palet van rare snuiters, zoals je er zoveel in het wielerwereldje tegenkwam. Jantje koerste veel in België en was vaste klant bij bepaalde apotheken. Bovendien handelde hij in van alles en nog wat. Wie in de kofferbak van zijn auto keek, kreeg een idee hoe de inhoud van een maag eruit ziet, bezig een copieuze maaltijd te verwerken. Uit een interview van Gerben Karstens naar aanleiding van de dood van Bart Zoet, weet ik dat Gerben zich de kofferbak van Bart’s auto als net zo’n puinhoop herinnert. Jantje zag ik ook vaak ongemakkelijk giechelen, zodra er een meisje of vrouw in zijn buurt kwam. Dan manifesteerde zich een overdonderend gebrek aan contactueel talent.
Hij bleef in zijn slaap
Fons lachte nooit, maar had een andere merkwaardige gewoonte. Zodra hij via Bocholt bij Hamminkeln de A3 opdraaide richting Ruhrgebied, kroop hij met zijn Lada (foto) achter de eerste beste grote vrachtwagen. In het abri van de mastodont hobbelde hij dan richting koers. ‘Scheelt benzine’, was zijn korte uitleg. Het duurde allemaal wel wat langer, maar Fons was een man van voor dag en dauw. Hij stotterde een beetje. Misschien is stotteren niet het juiste woord; eerder leek zijn manier van praten een beetje op hoe hij fietste. Net als Hennie Kuiper met net zo’n gehaaste opwaartse hup bij elke trap. Of er enig oorzakelijk verband is tussen deze manier van fietsen en de neiging tot stotteren, zou interessant zijn eens te onderzoeken. 
Enna …
Op afstand herkende je Fons onmiddellijk. Als hij in de koers naast je reed, vroeg hij altijd hetzelfde. Aan iedereen die naast hem reed trouwens. Bij Peeske omhoog of op de Holterberg klonk dan plotseling: ‘Enna, hoe vind je dat ik rij? Enna,… vind je niet dat ik goed klim?’ Fons woonde aan de voet van de Needse Berg. Eerst met zijn ouders en later alleen. Wat hij precies deed, behalve fietsen, is me nooit duidelijk geworden. Wel dat hij op een kwade morgen niet meer wakker is geworden. Nog geen vijftig was hij. Hij bleef, zoals dat zo discreet werd vermeld, in zijn slaap.
Een echte Hollander
Basje, Jantje dus, was al langer uit zicht. Recent vertelde me iemand dat hij naar een warm land was vertrokken. Costa Rica. Niet vanwege de prachtige bloemen daar, de bijzondere vogels of de overweldigende natuur. Hoewel? Misschien toch wel! Op vakantie even terug in Twente heeft hij het uitgelegd: ‘Diezelfde vrouwen waar je hier veel geld voor betaald, kosten daar bijna niks.’ En zo ontpopte Jantje zich als een echte Hollander, afkomstig ‘oet Twente, dat wel’. Ooit wonend ergens aan de Deldenerstraat reisde hij zijn onderbuik achterna.
Tot een volgende keer!”
Joep Scholten 
Door Fred van Slogteren, 28 juli 2013 10:00

Basje Nijhof

Beste Joep , je moet wel het hele verhaal vertellen waarom Jantje, Basje werd genoemd. Er is kennelijk/denkelijk wel een oorzakelijk verband.Of is er misschien ook nog een link naar Wim BAS uit Oostgrafdijk?
Leuke namedropping overigens: Solaro, Kisner, Hoogerheide.

Geplaatst door theo, 28 juli 2013 19:31:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web