Van de boekenplank van Wim …

DE CUPS VAN HANKA KUPFERNAGEL

door Patrick Cornillie
Wie uit de titel meent af te leiden dat het om een erotisch getint wielerboek gaat, moet ik teleurstellen. Er gaan geen hormonen gieren bij het lezen van de zoveelste pennevrucht van Patrick Cornillie, maar als daar al teleurstelling over zou ontstaan dan is het maar voor even. Het is namelijk een ontzettend leuk boek, zonder pretenties geschreven, alleen maar bedoeld om de lezer een aantal plezierige uren te bezorgen. Een bundel vol mooie wielerverhalen, in de vorm van eerder gepubliceerde columns, fantasieën, gekke invallen, autobiografische stukjes, dagboeknotities, enzovoort, alsof Cornillie zijn bureau heeft opgeruimd, veel in de prullenmand heeft gegooid, maar alles wat … 
… de moeite waard was naar de uitgever heeft gestuurd. 
Een van de leukste hoofdstukken vind ik ‘Tien geboden voor de Tourbezoeker’. Iedereen, zelfs als je nooit lijfelijk in het Tourcircus bent geweest, kent de stem van Daniël Mangeas, de officiële speaker van de Tour, die zonder onderbreking de godganse dag doorratelt en als achtergrondgeluid bij finishreportages duidelijk te horen is. Cornillie noemt hem een met Duracel-batterijen toegerust konijn dat iedere ochtend wordt opgewonden om niet meer stil te vallen. 
Ook mooi is het hoofdstuk ‘Pontiac tik tak’ waarin hij zijn bezoek beschrijft dat hij ooit aan Wim van Est bracht, samen met diens generatiegenoot Roger Decock, de Vlaamse renner die de enige ooggetuige was van de duik van Van Est in het ravijn. Als Decock niet gestopt was, dan zou Van Est pas bij de finish gemist zijn en zou die val geen legende zijn geworden, maar wellicht in een drama zijn geëindigd. 
Zo kan ik nog wel meer hoofdstukken noemen waarbij ik ontroerd raakte, moest lachen, nadenken of anderszins geboeid was, maar dat is niet de bedoeling. Jullie moeten het zelf lezen. En die cups van Hanka? Die komen voor in het hoofdstuk waarin Cornillie de echte verzamelaar beschouwt. Geen Henk Theuns of Otto Beaujon, altijd op zoek naar dat ene truitje of balhoofdplaatje dat ze nog niet hebben, maar de man of vrouw die een uitgedroogde sinaasappelschil bewaard, omdat die ooit door Jacques Anquetil is weggegooid. Of een luciferdoosje aanbidt waar zich de afgeknipte teennagels van Rik Van Looy in bevinden of dagelijks even aan de sportbeha ruikt, met de door transpiratie ontstane zoutvlekken, die mevrouw Kopernagel ergens in een kleedkamer heeft laten liggen. 
Moet u nog op vakantie en zoekt u nog een leuk boekje voor op het strand …
De Cups van Hanka Kupfernagel door Patrick Cornillie is een uitgave van Les Iles. ISBN 978-94-91545-01-6. Prijs: € 17,95
Door Fred van Slogteren, 25 juli 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web