De Burgerlijke Stand van 9 november.

Dietrich THURAU (1954, Duitsland)

In deze rubriek heb ik het vaak over talent en zelden over supertalent, want dat is zeldzaam. Thurau was een supertalent, want hij was een van de beste en stijlrijkste renners die ooit op een fiets heeft gezeten en het was een lust voor het oog hem te zien rijden. Hij had ook zeker ambitie en voldoende beroepsernst, maar zijn persoonlijkheid stond een gang naar de absolute wereldtop in de weg. Hij was bij wijze van spreken al een ster voor hij de pedalen één keer had rondgewenteld. Dat zat in hem, in alles was hij en voelde hij zich een superster. Hij werd al op zijn twintigste prof en toen had hij al vijf Duitse titels op zak. Op de baan en op de weg, want Didi was een alleskunner. Dat hij de absolute top niet bereikte heeft veel te maken met dat magische jaar 1977. Nog maar 22 jaar oud debuteerde hij in de Tour de France. Hij reed voor de TI-Raleigh-ploeg waar hij als snotneus van twintig direct het kopmanschap had opgeëist. Kuiper was in die Tour de eerste man van Raleigh, maar Didi pakte gelijk het geel in de proloog. Hij verstevigde zijn positie in de ook door hem gewonnen tweede rit. ‘Goed voor de firma’, dacht ploegleider Post, want Duitsland werd helemaal knettergek en de verkoopcijfers van Raleigh gingen er skyhigh. In de media domineerden de woorden 'das gelbe Trikot' en 'Spitzenreiter'. De Tour kabbelde verder en Thurau bleef maar in het geel. Een week, tien dagen, twaalf dagen. Pas in het tweede deel van de 15e etappe werd hij ...

... in een klimtijdrit door de latere eindwinnaar Thevenet uit het geel gereden. Hij won nog drie etappes, eindigde als vijfde in het eindklassement en won het jongerenklassement. In eigen land kon hij niet meer stuk en hij dacht dat hij er al was. In het strakke stramien van Raleigh had hij misschien ooit de Tour kunnen winnen, maar hij nam zelf de regie in handen en zijn carrière heeft wel veel glans, maar geen gouden randje. Misschien heeft hij te veel hooi op zijn vork genomen. Misschien is hij te week gemaakt door de supportersaandacht. Misschien waren er te veel dopinggevallen. Misschien was hij te veel glamour met te veel bontjassen en Porsches en miste hij de soberheid van Merckx, Hinault, Zoetemelk, Indurain en nog een dozijn andere grote kampioenen. Hij eindigde zijn loopbaan als zesdaagsespecialist. Daar is niks mis mee, maar met alle respect voor Post, Sercu, Pijnen en Clark vond ik het toch iets beneden zijn niveau. Hij heeft een indrukwekkende palmares bij elkaar gefietst en hij was 14 jaar beroepsrenner, maar ik had hem het karakter van zijn landgenoten Altig of Zabel gegund.

De andere op 9 november geborenen zijn:

BURG, Germ van der (1977, Nederland)
JANBROERS, Ben (1948, Nederland)
PARRA CELADA, John Fredy (1974, Colombia)
PASSUELO, Giuseppe Walter (1951, Italië)
VERMEIREN, Pierre (1917, België)

Door Fred van Slogteren, 8 november 2006 23:00

Thurau

Der Didi,herinner ik mij als een fijne jongen,ik heb hem meegemaakt in het W.K.in Venezuela en heb voor hem(als mecanicien)gewerkt in de zesdaagsen,als hij je nodig had kwam hij zelf achter de cabine en niet zoals sommige anderen van;HE DU KOM MAL HER.

Geplaatst door K.Kwantes, 12 november 2009 09:45:54

Thurau

Tegenwoordig woont Didi in Zwitserland en handelt daar als in onroerend goed en redelijk succesvol naar ik begreep.Een hang naar enige terugkeer naar het wielrennen was en is hem niet vreemd.Bij Milram een paar jaar geleden was er sprake van.
Ik had met Did te maken gedurende zijn loopbaan ( Tour 1977 14 dagen in het geel: gekte in de Bondsrepubliek!!)en daarna in 2005 toen ik het boek De Kneetstory samenstelde. In een prachtig Zwitserduitsvlaams mengelmoesje vertelde hij mij zijn dierbare herinneringen aan de Kneet."Iek moest dan mal lossen in de Ploegentijdrit wil die Kneet die schwitzte zo verskrikkeliek Mann, das Temp konnte ich folgen aber nicht die Luft hinter Kneet, dass war pure Ammoniak Mann!!
Wij hebben zusammen viel gelachen, viel Plezier gehabt und af en toe hard gerennt!"aldus de man die met genoegen op zijn wilercarriere terugkeek.
Hans Prakke

Geplaatst door Hans Prakke, 14 november 2009 03:56:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web