De Burgerlijke Stand van 6 november.

Frank VANDENBROUCKE (1974, België)

Het hoogtepunt in de carrière van VDB is ongetwijfeld zijn overwinning geweest in Luik-Bastenaken-Luik 1999. De Côte de Saint-Nicolas was de scherprechter en Michael Boogerd begreep dat het daar moest gebeuren. Hij zette zich aan kop van een zestien man sterke kopgroep. Op de steile helling kwam hij inderdaad weg in die typische Boogerd-stijl. Niemand leek te kunnen volgen tot plots een renner in het Cofidis-shirt zich uit de groep losmaakte en met speels gemak richting Boogerd fietste. Het was er-op-en-erover en Frank Vandenbroucke zegevierde met overmacht in de Waalse voorjaarsklassieker met bijna uitsluitend grote namen op de erelijst. Nog maar 24 jaar oud en dan zo’n macht. De Vlamingen waren euforisch, hoewel het wonderkind zich bij voorkeur in het Frans verstaanbaar maakt. Hij won dat jaar nog veel meer, maar 1999 luidde ook zijn ondergang in. Doping. Het heeft weinig zin alles op te schrijven wat er sindsdien met de talentvolle Belg is gebeurd, want het resultaat is dat hij tot een vraagteken is verworden. Komt hij nog terug? Wordt het nog wat met hem? Wanneer is de volgende affaire? Welke ploeg wil hem nog hebben? Enzovoort, enzovoort. Het is vergelijkbaar met de teloorgang van Freddy Maertens zo’n 25 jaar geleden. Alleen had d’n Freddy nog een korte en hoogst merkwaardige wederopstanding en dat laat bij Vandenbroucke nog even op zich wachten. Als het ooit komt, want een vraagteken is een vraagteken. En de Vlaamse supporters? Die malen niet meer om de ooit zo bejubelde VDB; die hebben immers Tommeke. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Alessandro BALLAN (1979, Italië)

Hij oogt als een tiener met zijn slungelachtige lijf en dat babysmoeltje. Een beetje een jonge Johan van der Velde. Maar als Alessandro op de fiets zit is hij een lust voor het oog. Hij zit prachtig op d’n velo en die dunne staken kunnen een afgrijselijk tempo draaien. Hij heet een klassiekerspecialist te zijn, maar de meeste indruk maakte hij op mij tijdens de 12e etappe van de Tour van dit jaar. Die ging van Luchon naar Carcassonne. Een viermanskopgroep had zich uit het peloton losgemaakt en daarin zaten Oscar Freire, Yaroslav Popovych, Christain Le Mevel en Alessandro Ballan. De Rabobank-ploeg en de Discovery’s hadden kennelijk een pact gesloten, want we zagen Freire en Popovych om beurten demarreren. Le Mevel zat er toen al behoorlijk doorheen en moest bij iedere demarrage lossen en daarom moest de Italiaan het werk opknappen. Ballan gaf geen krimp en haalde om beurten de Spanjaard en de Oekraïner moeiteloos terug. Dat ging vele kilometers en vele demarrages zo door en kort voor de finish was bij de ranke Italiaan de pijp leeg. Popovych was de gelukkige om vandaar solo naar de streep te kunnen doorstomen. Ballan pakte de tweede stek voor Freire en erg boos was hij niet over de combine die hem zijn kansen had ontnomen. Hij haalde slechts zijn schouders op en zei: ‘ik heb ze wel zien smoezen onderweg, maar dat hoort allemaal bij het wielrennen.’ Een echt grote zege staat nog niet op zijn erelijst, maar dat lijkt me een kwestie van tijd. Die jongen heeft veel kwaliteiten en dat gaat er een keer uitkomen. Hij wordt vandaag 27 jaar en hij zal binnenkort fysiek en mentaal zo sterk zijn dat hij dwars door iedere slag heenrijdt. Kan niet anders. (Foto: © Philip van der Ploeg)

De andere op 6 november geborenen zijn:

BRAMATI, Luca (1968, Italië)
FREULER, Urs (1958, Zwitserland)
PERRET, Patrick (1953, Frankrijk)

Door Fred van Slogteren, 5 november 2006 23:00

Ballan

Was het dit jaar niet opvallend stil rond Ballan?
Of ligt dat aan zijn rijden bij BMC?

Geplaatst door Harry Hermkens, 06 november 2010 12:00:54

Goed gezien

Winnaar van de Ronde van Vlaanderen en daarna ook nog wereldkampioen op de weg in eigen land, in Varese. Je hebt het goed gezien Fred toen je in 2006 deze voorlopige biografie van Alessandro Ballan schreef. Jammer dat die jongen fysiek in de kreukels ligt en ons daardoor al tijden niet meer kan laten genieten van die fraaie poemazit en die aanvalslust. Hopelijk keert hij nog eens terug aan het front, maar ik heb zo mijn twijfels.

Jammer dat de fysieke panne van Ballan onze Harry Hermkens lijkt te zijn ontgaan, want volgens mij suggereert hij nu ten onrechte een verband dat er niet is. Althans met de kennis van nu.

Fred, proficiat met de voltooiing van je trilogie. Echt onvoorstelbaar wat je met die klus hebt gepresteerd. Heel diep mijn petje af voor je doorzettingsvermogen. Ook ik ga de boeken natuurlijk aanschaffen. Groet van Grijze Gruit uit het Haagje.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter, 06 november 2013 13:01:06

Fysieke panne

Nee Han,dat is mij niet ontgaan.Het is zeker jammer dat Ballan,door dat verschrikkelijke ongeluk,afgelopen jaar niet in staat was,om zijn toch aanwezige klasse te tonen.
Waar ik op doelde,was de plaats die Ballan inneemt in het verdachtenbankje,vanwege vermeend D-gebruik!

Geplaatst door Harry Hermkens, 07 november 2013 12:05:05

Fysieke panne (bis)

Oké Har, ik ben ongetwijfeld een veel te naïef personnage (het ontmaskeren van Sinterklaas was mijn zwaarste dreun), maar hier te lande geldt toch de opvatting dat 'verdachten' pas de titel 'boef' verdienen nadat ze door de rechter zijn veroordeeld? Ontneem mij alsjeblieft niet het laatste restje vertrouwen in de goedheid van de mens, ook al wint de zwakheid het nog zo vaak. Bij voorbaat dank.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 07 november 2013 15:26:41

Vertrouwen

Han,ik heb Ballan nooit een boef genoemd en heb hem ook zeker nooit veroordeeld.
Daarom heb ik dan ook nog steeds veel vertrouwen in hem!

Vr gr Harry

Geplaatst door Harry Hermkens, 07 november 2013 16:47:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web