De Kus!

Een van de leuke momenten in de eerste Tourdagen was het optreden van Jan Bakelants op het erepodium na de door hem gewonnen tweede etappe. Twee fraaie dames in het zwart gekleed en met een grote gele bloem in heur haren hadden de opdracht om Jantje om de beurt te kussen. Dat vereist enige voorkennis want voor het kussen moet je in Frankrijk over achtergrondinformatie beschikken. Fransen kussen al snel als ze iemand ontmoeten ook al is het een volslagen vreemde aan wie ze op straat of in de supermarkt worden voorgesteld. 
Dat is voor iemand uit de polder altijd lastig. Er zijn delen in dat land waar een enkel kusje op de wang volstaat, maar in... 
... andere streken is het gewoonte twee, drie of zelfs vier keer van links naar rechts te kussen. Niet van MWMAH, MWMAH in het luchtledige, zoals Nederlandse vrouwen vaak doen omdat ze aan smetvrees lijden, hun makeup niet willen beschadigen of de betreffende man te afstotelijk vinden, maar WHAMMM stevig op de wang. Het is dan ook het beste om rustig af te wachten en het initiatief aan de Franse man of vrouw te laten met wie je toch een redelijk intieme pas de deux moet uitvoeren. 
Jan wist dat zondag allemaal niet en wilde dus spontaan van smak, smak, smak doen om zijn derde kus in de lucht te zien verdwijnen nadat de kusdame na nummer twee haar wang ijlings had teruggetrokken. 
Helaas is het tafereel niet door de ter plaatse aanwezige Cor Vos-fotograaf vastgelegd, zodat ik een andere kusfoto van Jan uit zijn archief moest halen. Het was even zoeken want de overwinning van zondag was de eerste van de jonge Belg in zijn profcarrière. Gelukkig had Cor deze nog in voorraad, waarop het helaas wel goed ging. 
Zo zie je maar, kussen in Frankrijk is een kunst waarvoor je de spelregels moet kennen. Gros bisous!  (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 6 juli 2013 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web