De Burgerlijke Stand van 4 november.

Nicolas FRANTZ (1899, overleden 12.11.1985, Luxemburg)

Van 1924 tot en met 1929 stond hij aan de start van de Tour de France. Hij werd een keer vijfde, een keer vierde, twee keer tweede en twee keer was hij de beste. In 1930 was hij nog volop in competitie en hij zou zeker een kanshebber zijn geweest als de Tour niet van formule was veranderd. De almachtige Henri Desgrange schakelde uit puur chauvinisme en zakelijk belang over van merkenploegen naar landenploegen en aangezien er in zijn vaderland maar enkele beroepsrenners waren, moest Frantz noodgedwongen verstek laten gaan. Ook bij het WK had hij een keer nadeel van zijn nationaliteit. Toen hij in 1929 in de eindsprint van een kopgroep van drie voor iedereen duidelijk zichtbaar als eerste de streep passeerde, presteerde de overwegend Belgische jury het om de als tweede gefinishte Belg Ronsse tot winnaar te verklaren. Fotofinishapparatuur bestond nog niet en TV-beelden waren nog science fiction. Niettemin is Nicolas Frantz niet als een verbitterd man gestorven, maar als iemand die trots was op zijn prestaties, die hem als eenvoudige boerenzoon voldoende geld hadden opgeleverd om in zijn geboorteplaats Mamer een mooie rijwielzaak te beginnen. Daar heeft hij vrijwel tot zijn dood dagelijks in gewerkt. Hij heeft zijn zaak nooit echt verlaten voor andere bezigheden, behalve in de jaren vijftig toen hij een aantal jaren ploegleider was van de Luxemburgse ploeg in de Tour de France. Als zodanig had hij het grote klimtalent Charly Gaul onder zijn hoede en hij was erbij toen de Engel van het Hooggebergte in 1958 de Tour won. Ze waren geen vrienden en hebben menigmaal ruzie gemaakt, omdat Frantz vond dat Gaul veel meer uit zijn talent had kunnen halen. En dat kon de oude meester weten, want hij heeft er zelf alles uitgehaald.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Palle LYKKE JENSEN (1936, Denemarken)

Tot zijn komst kende Denemarken maar één zesdaagserenner van formaat. Dat was Kai-Werner Nielsen die in de jaren vijftig met steeds andere partners tot de beste renners in die speciale discipline behoorde. Begin 1958 werd Nielsen in eigen land in de Zesdaagse van Aarhus gekoppeld aan zijn piepjonge landgenoot Palle Lykke Jensen en ze wonnen meteen. Een nieuw talent was opgestaan. De twee Denen vormden enkele jaren lang een ijzersterk koppel tot Nielsen stopte en het nu de beurt van Lykke was om met steeds andere partners te rijden. In het seizoen 1962/’63 werd hij in Zürich gekoppeld aan zijn landgenoot Freddy Eugen en dat klikte. Het koppel Lykke-Eugen was een topcombinatie die vele jaren heeft bestaan. Palle Lykke ging in België wonen en verbelste helemaal. Hij werd verliefd op de dochter van Rik Van Steenbergen en de twee trouwden. Het leek de baandirecties toen wel leuk om schoonvader en schoonzoon aan elkaar te koppelen en dat is ook een tiental malen gebeurd. Daarna keerde Lykke weer terug bij zijn maatje Eugen. Met zijn 21 zesdaagseoverwinningen staat Palle Lykke hoog in het klassement aller tijden. Wat er na zijn carrière met hem is gebeurd weet ik niet. Ik heb gehoord dat het niet zo best met hem is afgelopen, want hij schijnt al zijn geld te zijn kwijtgeraakt, waarna hij aan het werk moest als havenarbeider op de kaaien van Antwerpen. Of het waar is, weet ik niet maar als iemand daar iets van weet dan hoor ik het graag.

De andere op 4 november geborenen zijn:

DEMOL, Dirk (1959, België)
FLICKINGER, Andy (1978, Frankrijk)
GILING, Bas (1982, Nederland)
LACQUEHAY, Charles (1897, overleden 03.10.1975, Frankrijk)
MALFAIT, Noël (1930, België)
PESCHEL, Uwe (1968, Duitsland)
POPPE, André (1943, België)
SCHIAVON, Silvano (1942, overleden 21.10.1977, Italië)

Door Fred van Slogteren, 3 november 2006 23:00

Nicolas Frantz

Het commentaar over het WK 1929 verbaast me. Ik had al wel gehoord van legendarische vergissingen (Michard-Falck Hansen WK snelheid '31 en Romain Maes-Georges Speicher Parijs-Roubaix '36) maar van het WK 1929 nooit, al was de overwinning van Ronsse zeer nipt. Ik heb dan ook originele documenten geraadpleegd. In Miroir des Sports n°500 van 29.08.29, op blz. 184/185 wordt dat WK uitvoerig beschreven mét foto's en ook de foto van de eindsprint tussen Frantz-Ronsse. Daarop zie je duidelijk dat Ronsse nipt voor is. Van waar komt dat verhaal? Ik heb ook 'wereldkampioen!' van Wim van Eyle gelezen, van 'Nurburgring tot Zolder', '75 jaar WK', originele krantenknipsels enz.:nergens heb ik gelezen over een vergissing. Ter info:op de WK's van toen was er één enkele aankomstrechter en zijn oordeel was definitief.
In Mamer (net over de Belgisch-Luxemburgse grens, eerste afrit) staat er een heel mooi gedenkteken van Nicolas Frantz. Ik was er bij toen het onthuld werd door Jean-Marie Leblanc bij de Tourstart in Luxemburg 1989.

Geplaatst door René Vermeiren, 09 november 2012 07:54:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web