De Kus!

Nog een week en dan gaat het grootste wielercircus ter wereld voor de honderdste maal van start. Honderdachtennegentig renners uit vele landen, verdeeld over tweeëntwintig ploegen waarvan drie met een Nederlandse licentie. Een derde Nederlandse Touroverwinning zit er niet in, als we eerlijk zijn, maar met een toptien klassering zullen we al heel content zijn. De renner die daar volgens velen het meest voor in aanmerking komt is een wat eigenzinnige jongen uit Groningen. Geen grote stilist, maar wel ... 
... een coureur die geweldig kan aanklampen en verrassend uit de hoek komen. 
Een forse neus en twee mooie flaporen zijn z’n uiterlijke kenmerken en dat doet zeer Hollands aan. Ik heb hem eens geïnterviewd voor een boekje over de favoriete trainingsrondjes van de beste Nederlandse renners. Bauke traint het liefst in het uiterste noordoosten van ons land, in het Eems en Dollard gebied. Alles zo vlak als een biljardlaken, met meestal een stevige wind op kop, heel veel open vlaktes met maar sporadisch een tegenligger. 
Geen gebied waar je een sterke klimmer verwacht tegen te komen, maar zoals de theorie van Jan Janssen luidt: keihard in je eentje op de wind buffelen staat gelijk aan een fors percentage bergop. Het zou kunnen, want de twee Nederlandse Tourwinnaars komen allebei uit het Groene Hart, de binnentuin van onze Randstad waar het ook altijd lekker hard kan waaien. 
Wat Bauke betreft heb ik lang moeten zoeken naar een kusfoto. Hij is geen veelwinnaar en zijn zege in Zwitserland was de eerste in drie jaar. Toch iets gevonden in het archief van Cor waar de spontaniteit van af spat. Bauke, heel veel succes in de Tour en maak er het beste van. Er zijn twee schandes uit te wissen. De laatste Nederlandse etappezege dateert van acht jaar geleden en voor de laatste keer dat een landgenoot de gele trui droeg, moeten we zelfs 24 jaar terug. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 22 juni 2013 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web