Uit de stalling van Peter R. de Fiets

© Peter Ravensbergen

“De fietsenfabriek Cinzia is in de jaren zestig ontstaan uit een spuitbedrijf voor motoronderdelen. Na een bescheiden begin kwam de grote doorbraak met een 20 inch vouwfiets die in heel Europa een groot verkoopsucces is geweest. Dit zorgde voor voldoende kapitaal om de zaken groots te gaan aanpakken. Tal van fietssoorten werden ontwikkeld en in productie genomen en de Jumpertrek mountainbike was eveneens een groot succes voor het bedrijf uit Bologna. Met een jaarproductie van 250 duizend fietsen claimt Cinzia nu de grootste fietsenfabrikant ter wereld te zijn. Uiteraard levert het bedrijf ook een programma racefietsen, eveneens met ...

... de merknaam Jumpertrek. Hoewel ze op hun website aangeven de wielrennerij te sponsoren, heb ik nergens kunnen vinden met welke ploeg(en) ze in zee zijn gegaan. Wel vond ik iets over financiële steun aan de voetbalclub Castel San Pietro. Deze fiets dateert nog van voor de Jumbertrek-lijn en heet daarom nog gewoon Cinzia. Een aardige fiets met weinig bijzonders of het moet dat kleine pikante detail zijn. Op de schuine buis van het hemelsblauw gespoten frame staat onder de bevestiging voor de bidonhouder de naam B.Beheyt. En dat is curieus, want deze voormalige Belgische wereldkampioen (1963) reed als renner op het Vlaamse merk Groene Leeuw. Maar Benoni Beheyt had (of heeft nog steeds) een racespeciaalzaak in Roeselare. Ik denk dat hij daar Cinzia fietsen verkoopt en dat daarom zijn naam op dit frame terecht is gekomen. Beheyt heeft overigens weinig plezier van zijn wereldtitel beleefd, want hoewel hij nog wel goede uitslagen heeft gereden, pakten donkere onweerswolken zich boven zijn hoofd samen. Hij had de wereldtitel nooit af mogen pakken van de heilige Rik Van Looy die tot zijn verbijstering slechts tweede werd. Als je in die tijd een dergelijk machtig man voor het hoofd had gestoten dan werd er altijd op je wiel gereden en bestaan er opeens geen hemelsblauwe luchten meer, maar is gedonder je deel. Dan maar een rijwielzaak gestart, waarbij ik mijn hand in het vuur durf te steken voor het feit dat Rik II ook nooit op een Cinzia heeft gereden.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 31 oktober 2006 9:00

Cinzia

Ik ben sinds kort in het bezit van een Cinzia.
Was door een rijwielhandel te beveren Waas als Colnago gestickert. Ik heb geprobeerd de echte stickers te vinden maar heb ze na laten maken.
Prachtige fiets met de campagnolo nuovo-rekord groep.
Gemaakt van Columbus slx.
De fiets is nog in nieuwstaat.
Ik sta er mee op de beurs te Neerkant.
Echt een speciale fiets die je bijna nooit ziet.
Groeten, Cees Rovers

Geplaatst door Cees Rovers, 19 maart 2012 09:02:29

Cinzia/Beheyt

Ik was ook even op de `Nirkant`. Toen ik een momentje stilhield bij een gelige Cinzia zei de bezitter (naar ik aanneem CR) die er bij stond: "op deze fiets is Beheyt wereldkampioen geworden". Wat is nu de waarheid Cees??

Geplaatst door theo, 27 maart 2012 20:22:29

Cinzia

Hallo Theo, sorry voor de late reactie van me, maar ik bedoelde:"Op dit merk fiets werd hij wereldkampioen". De fiets staat nu in het privé museum van Jan Buyk.
See you in "Nirkant" en misschien heb ik weer iets speciaals

Geplaatst door Cees Rovers, 23 november 2012 19:40:11

Cinzia

Hallo,

Is inderdaad een fiets die je nooit te zien krijgt...
Staan er foto's van op het net? Of kan je er eens een posten?

Geplaatst door Alex, 04 juni 2014 19:42:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web