Herinneringen bij een foto …

Niet dat het me echt veel doet, maar als een wedstrijdorganisatie na 38 edities moet besluiten om niet meer verder te gaan, dan is dat toch een verlies. Boxmeer, jaarlijks het eerste criterium in Nederland na de Tour. Altijd op de maandagavond volgende op de zondag als op de Champs Elysées de Tour weer haar machtige intocht heeft gedaan. Daar namen de renners na drie weken vaak afscheid van elkaar met de woorden: “A demain á Boxmeer!” 
Helaas maken de renners er al jaren een potje van in die rondjes rond de kerk. Het waren nauwelijks nog serieuze wedstrijden te noemen, als de naam van de winnaar ’s middag al ... 
... over het parcours gonsde. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er bij een na-Tour criterium tienduizenden mensen stonden om de winnaar van de Tour in zijn gele trui toe te juichen en onze jongens te bedanken voor de geleverde prestaties. Toen was de winnaar meestal ook wel bekend, maar niet bij het publiek. Dat geheim gaven de renners pas prijs als de vonken metershoog uit de klinkers waren gereden, er volop strijd was geleverd, het publiek had genoten en de plaatselijke horeca toe was aan een maandje vakantie. 
Die goodwill hebben de renners van nu al jaren geleden verspeeld met als gevolg dat er enkele jaren geleden in Chaam nog maar tienduizend belangstellenden op de ooit zo fameuze Acht waren afgekomen. Ouderen zullen zich herinneren dat er ten tijde van de Tourzege van Jan Janssen (1968) en die van Joop Zoetemelk (1980) meer dat honderdduizend wielerliefhebbers in het vriendelijke Brabantse dorp te hoop liepen om een glimp van onze helden op te vangen. 
Boxmeer is helaas niet meer en de vraag is: welk criterium is het volgende om de pijp aan Maarten geven? (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 28 mei 2013 8:00

Wie het persbericht wil nalezen (onder de titel "Het einde van een prachtige 38 jarige traditie………" dat naar buiten werd gebracht naar aanleiding van de problemen in Boxmeer: dit is de link http://www.daagsnadetour.nl/
Zonde dat het zo gelopen is want in Boxmeer waren de renners, publiek en sponsoren het probleem niet.

Geplaatst door Jan, 28 mei 2013 13:47:58

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web