Herinneringen bij een foto …

“Ventimiglia, ouderen onder ons kennen de plaats misschien als uitvalsbasis voor een trainingskamp aan de Italiaanse Riviera. Op de grens met Frankrijk en dicht bij San Remo was het ook een ideale plek om een kijkje te nemen op de Poggio als daar de beslissing viel in Milaan-San Remo. Met een ploegje vrienden trok ik daar in de beginjaren zeventig dus ook naar toe. Vooral om lekker peddelend in korte broek en shirt met korte mouwen langs de boulevard van San Remo richting Imperia te fietsen; en weer terug. Het klimmen liet ik vooral over aan mijn jongere, ambitieuzere ... 
... clubgenoten Engel Hopman, Sidney Smit, Ger Schrijver en Dick Baas maar er waren uiteraard dagen dat ik ook ‘omhoog’ ging.
Eén zo’n dag staat me nog steeds helder voor de geest. Samen met mijn beste vriend Siem de Groot gingen we, terwijl de zon uitbundig scheen, in San Remo nu eens niet rechtdoor naar Imperia, maar linksaf het binnenland in. En dus omhoog, via San Romolo naar Baiardo over de Mont Bignone, 1299 meter, dus dat moest te doen zijn. Naarmate we hoger kwamen, werd het wat frisser en opeens reden we, in onze korte broek en korte mouwtjes tussen de sneeuw. En we waren nog niet eens boven. Na ampel beraad besloten we om te keren, maar dat was schrikken. De kou sneed als een mes door je dunne shirt en onderhemdje, je stuur en je remmen kon je nauwelijks gebruiken. Waar waren we aan begonnen.
Om een lang verhaal kort te maken. Het bundeltje lires voor de cappuccino op de top werd gebruikt voor de stadsbus en de fiets mocht ook mee. Beneden in de zon van San Remo was het bibberen pas voorbij. Deze barre belevenis komt altijd weer boven als ik aan de Passo di Gavia denk waar Johan van der Velde geschiedenis schreef en Wilfried de Jong zo’n mooie reportage over maakte. Die Gavia zit op vrijdag 24 mei weer prominent in het parcours van de 19e etappe van de Giro. In een rit van 139 km van Ponte di Legno naar Val Martello met niet alleen de 2618 meter hoge Gavia maar ook de 2758 meter hoge Stelvio en de finish op 2059 meter in Val Martello.
Onze kou op dat bultje bij San Remo valt in het niet bij de ontberingen van 1988 op de Gavia waar Johan van der Velde (foto) als eerste boven kwam voor Erik Breukink en Andy Hampsten maar als laatste - op 40 minuten – finishte in Bormio waar Erik Breukink als winnaar over de streep kwam. Op een helse dag die zijn weerga niet kende. 
Vrijdag 24 mei zit ik voor de buis! (Foto: © Cor Vos)
Tot volgende week!”
Rob Kat
Door Fred van Slogteren, 14 mei 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web