Uit de beeldentuin van Jac …

“Morgen rijden de renners in de Giro d’Italia een groot deel van de etappe op Frans grondgebied, met de finish op de Col du Galibier. De slotklim begint in Valloire en op weg naar de top passeert het peloton een glazen gedenkplaat voor Marco Pantani. In 1998 legde die op deze plek, op 5,5 kilometer van de top, de basis voor zijn enige Tourzege. De kale Italiaan had een moeilijke tijd achter de rug toen hij aan die Tour begon, een periode waarin hij geteisterd werd door diverse botbreuken, met onder andere een ... 
... gebroken middenvoetsbeentje, een sleutelbeen, een scheenbeen en een kuitbeen. De Giro van 1997 had hij ook nog eens verloren door een overstekende zwarte kat.
Mentaal aangeslagen werd hij in het voorjaar van 1998 onder handen genomen door zijn ploegleider Luciano Pezzi, die hem wist te overtuigen dat hij voldoende capaciteiten had om als wielrenner aan de top terug te keren en in staat moest zijn weer grote ronden te winnen. 
Pantani viel na Valloire aan op de flanken van de Galibier, kwam als eerste over de top en had daar een voorsprong van 2 minuten en 50 seconden op geletruidrager Jan Ullrich. Zelfverzekerd wachtte het olifantje op enkele volgers en bouwde met hen zijn voorsprong verder uit tot 4 minuten aan de voet van Les Deux-Alpes. In de slotklim moest Ullrich nog eens vijf minuten toegeven. Pantani droeg deze overwinning op aan Pezzi, die een maand daarvoor was overleden. Het glazen gedenkteken staat op 2300 meter hoogte op de plek waar Pantani zijn vlucht begon en waar het  les Granges du Galibier’ heet. 
In de Tour de France van 2011 werd herdacht dat het honderd jaar geleden was dat de Galibier voor het eerst moest worden beklommen. Eén van de festiviteiten was toen het plaatsen van dit monument. 
Tot over veertien dagen!"
Jac Zwart
Deze en een veelvoud aan andere wielermonumenten zijn te vinden in een serie e-boeken die zijn te downloaden van de website www.xinxii.nl en geschikt om te lezen op een iPad of andere e-readers.

Door Fred van Slogteren, 18 mei 2013 10:00

Galibier

Ondertussen is bekend geworden dat de Galibier wegens sneeuw niet wordt beklommen en de etappe van vandaag is ingekort.

Geplaatst door Jac Zwart, 18 mei 2013 12:32:20

Galibier

Volgens de laatste berichten eindigt de etappe van zondag bij dit monument.

Geplaatst door Jac Zwart, 18 mei 2013 22:32:09

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web