Het balhoofdplaatje van Otto …

“URG en EVEI staat er op de plaats waar een balhoofdplaatje had moeten zitten als dat in die tijd al gebruikelijk was geweest. Het is namelijk de op één na oudste fiets uit mijn collectie. De bovenstaande tekst lijkt een raadsel, maar het is het leesbare restant van de woorden BURGERS en DEVENTER. Het is een fiets uit 1870 en hoe ik er aan gekomen ben is een verhaal apart. Voor ik hem in bezit kreeg heb ik hem één keer mogen aanschouwen. Dat was op de zolder van een bejaarde fietsenverzamelaar in Deventer. Een aardige oude baas bij wie het altijd goed toeven was, vanwege alle ... 
... feitenkennis die hij in de huiskamer tentoonspreidde. Hij vertelde vaak over de fiets, maar zien mocht ik hem pas toen hij mij na jaren zodanig vertrouwde dat ik zijn walhalla daarboven mocht betreden. 
Toen de man ongeveer vijftien jaar geleden overleed en zijn weduwe hem kort daarna was gevolgd, boden de nabestaanden de fiets te koop aan en de eerste gegadigde was het plaatselijke gemeentemuseum dat al een uitgebreide verzameling Burgers fietsen in bezit heeft, maar waarin nu juist dit model ontbreekt. De aankoopcommissie toonde echter geen belangstelling of had wellicht het geld niet beschikbaar en zodoende kwam de fiets bij mij terecht. 
Het is een heel bijzonder exemplaar want het komt zelden voor dat een fiets van deze ouderdom, nog in de originele lak zit. Het rood met zwarte biezen is weliswaar door de tijd bruin verkleurd, maar wel origineel. De fiets heeft weinig gereden, is nergens kapot of gerepareerd, alle schroefdraden zijn nog intact met de originele moeren erop, alleen het zadel is wat uitgedroogd en gerafeld. Dat komt waarschijnlijk omdat in die tijd de fiets als sportattribuut nog volop in ontwikkeling was en het model van 1871 al weer een stuk moderner en lichter was dan dat van 1870. 
Omstreeks die tijd kwam Marten Kingma als wielrenner in dienst bij Burgers en begon wedstrijden te rijden op het allernieuwste model. Deze fiets was toen al gedateerd, reden waarom een maffe verzamelaar als ik er bijna anderhalve eeuw later nog veel plezier aan beleeft.
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 17 mei 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web