Het balhoofdplaatje van Otto …

“6 maart 1987, gaat er bij het lezen van die datum spontaan een lampje bij u branden? Gerrie Knetemann en Servais Knaven waren die dag jarig, reageert u misschien. Dat is juist, want De Kneet werd die dag 36 en De Knaaf zat als 16-jarige nog in de schoolbanken. Maar dat bedoel ik niet. U kunt het ook niet weten, want het is een zeer persoonlijke herinnering. Op die dag was ik bij het garagebedrijf waar mijn auto in onderhoud is. Toen ik die op de afgesproken tijd kwam halen waren ze er nog niet klaar mee en dan is het gauw een half uurtje wachten. Je drentelt dan wat heen en weer tot ik iets intrigerends zag. Aan de binnenkant van een kozijn zat een ... 
... verdikking waarin een bepaald profiel zichtbaar was. Ik meende het te herkennen, maar er zat een dikke laag verf overheen, misschien wel meerdere lagen. Was dit een zilveren Christoffelplaatje? Ik peuterde wat verf weg en kreeg bijna zekerheid. Ik vroeg de chef of ik het er af mocht halen. Ik was kennelijk een goede klant, want het mocht. Toen was het zaak het thuis schoon te maken en van de verf te ontdoen. Ook dat lukte met veel geduld en sindsdien ben ik in het bezit van dit mooie exemplaar met de beeltenis van Sint Christoffel, de patroonheilige van alle reizigers. Een sieraad in mijn verzameling. 
Waarom ik zo goed heb onthouden dat het die dag 6 maart 1987 was? Dat is omdat er die dag iets vreselijks is gebeurd. De veerboot Herald of Free Enterprise kapseisde voor de kust van Zeebrugge en honderden mensen vonden de dood. Het was dagenlang wereldnieuws. De laadklep was niet goed gesloten en het schip maakte water, waarna Christoffel de reizigers aan boord behoorlijk in de steek liet. 
Zeker in de war geweest, dacht ik met het mooie plaatje in de hand, want een andere reiziger kon op diezelfde dag namelijk géén water maken. Dat was de Belgische profwielrenner Patrick Versluys die na een criterium in Koksijde er maar niet in slaagde een plasje te produceren. Sindsdien denk ik toch wat anders over het fenomeen patroonheiligen. Ze halen kennelijk wel eens dingen door elkaar. Net als Sint Nicolaas die rijke kindertjes wel eens wat wil meer geven dan hun arme leeftijdgenootjes, hoewel dat toch tegen de principes van de goedheiligman moet indruisen. In zijn ijver alle reizigers te beschermen heeft Sint Christoffel Patrick en de Herald kennelijk door elkaar gehaald, want het schip had geen water moeten maken en de wielrenner juist wel. Misschien was hij een beetje beneveld door het badje van peut waar zijn beeltenis die dag uren in heeft gelegen.
Tot de volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 10 mei 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web