OPROEP!

Ergens aan het eind van de jaren vijftig of begin jaren zestig heb ik in een Amsterdamse bioscoop - ik vermoed Cineac Reguliersbreestraat - een documentaire film gezien over de Tour de France. Ik vond het een fascinerende film en als ik toen al geen wielergek geweest was, was ik het ter plekke geworden. Ik herinner me beelden van een soigneur die de lillende kuiten van Gilbert Bauvin masseert en een renner die al rijdend in een compact peloton de dop van een bemachtigd flesje fris verwijdert door de kroonkurk tegen de stuurbout aan te leggen en een flinke klap te geven. En nog vele andere unieke beelden, die weinig over de wedstrijd zeggen, maar alles over het hele circus dat Tour de France heet. De film werd gemaakt door de toen heel beroemde Franse documentairemaker François Reichenbach die ook prachtige documentaires heeft gemaakt over de concerten van Johnny Halliday en de chansonnière Barbara. Al jaren informeer ik bij mensen die het zouden kunnen weten naar die film. Is hij op videoband of DVD verkrijgbaar en waar? Maar niemand schijnt van het bestaan van die film te weten en ik weet zeker dat ik het niet heb gedroomd. Daarom weet iemand iets meer over die Tourfilm van François Reichenbach?

Door Fred van Slogteren, 28 oktober 2006 12:33

Oproep

Cineac Reguliersbreestraat, doorlopende voorstelling en een kaartje kostte 50 cent. Na afloop, in dat steegje, bij één van de eerste patatbakkers van Amsterdam een zakje friet halen voor 15 cent. Enfin, dat waren de jaren 'vijftig. Op jouw vraag terug te komen: in 1985 gaf Philips een videoband getiteld "Een rit door de tijd'. Een lullige naam voor een interessante docu met beelden die ik nooit eerder gezien had, van 105 minuten, over de Tour van 1903 tot 1985. Daar staan volgens mij fragmenetn op van Reichenbach. Deze band kan je van mij lenen om te kopieren. Groet André Stuyfersant

Geplaatst door André Stuyfesant, 28 oktober 2006 13:19:11

Tourfilm

Weet u zeker dat de film van Reichenbach is? In de lijst met zijn films op www.imdb.com is namelijk niks over de Tour te vinden. Tourfilms van bekende regisseurs die ik wel ken (en heb): 'Vive le Tour' van Louis Malle (18 minuten, kleur, over de Tour 1962) en '... Pour un maillot jaune' van Claude Lelouch (27 minuten, ten dele in kleur, over de Tour 1965).

Geplaatst door Maurice, 15 november 2006 09:57:12

Reichenbach

Ja Maurice, dat weet ik bijna zeker. Ik heb uiteraard ook op internet gezocht en wel veel films van Reichenbach gevonden, maar niet de film die ik zoek. Maar het is meer dan 30 jaar geleden, dus het is altijd mogelijk dat ik me vergis. Ik zal eens gaan speuren naar die twee titels die jij noemt. Bedankt voor je reactie.

Groet!
Fred

Geplaatst door Fred, 15 november 2006 16:02:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web