Van de boekenplank van Wim …

OMGEWAAID STAAT NETJES

door Hugo Camps
Alleen al om zijn columns zou je als wieler- en voetballiefhebber een abonnement op NRC Handelsblad moeten nemen. Het is de moeite waard. De man heeft een geheel eigen stijl en net als Youp van ’t Hek, zijn collega-columnist in het NRC, trekt hij genadeloos ten strijde tegen hypocrisie en eigenbelangetjes. Bobo’s, politici, lieden met grote ego’s kunnen maar beter dekking zoeken. Al lezend word je er enigszins nederig van, maar smult tegelijkertijd van zijn virtuoos taalgebruik en de wijze waarop de zinnen over ... 
... het papier vloeien. Hij is nergens mistig in zijn bedoelingen maar schrijft wat hem invalt en spaart niemand. 
67 van zijn mooiste columns zijn in dit boekje samengebracht en het is en feest ze een voor een te lezen. Als een doos pralines neem je ze tot je en beseft tegelijkertijd dat je Camps beter kunt lezen dan op tv kunt zien en aanhoren. Een wat morsige man die neutraal droevig in de camera kijkt en de teksten enigszins gramstorig uitspreekt. Veel van de humor van de geschreven versie gaat verloren en dat is jammer. 
Behalve over sport schrijft Camps ook veel over politiek en de dingen die ons bezig houden en wie dit boek leest kan zich niet aan de indruk onttrekken dat hij de economische en financiële crises waarin we ons nu bevinden al in 1998 zag aankomen. Niet omdat hij visionair is, maar omdat hij als een echte journalist wantrouwend om zich heen kijkt in de wetenschap dat er altijd een andere waarheid is dan die je denkt te zien.
In samenwerking met www.wielersportboeken.nl 
Door Fred van Slogteren, 30 mei 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web