Van de boekenplank van Wim …

ROGER DE VLAEMINCK

door Carl Huybrechts
De auteur is in de Belgische sportjournalistiek een coryfee. Ooit werd hij ook in Nederland ontdekt, vanwege zijn losse wijze van presenteren en zijn milde humor. Dat resulteerde in een jarenlange verbintenis aan Studio Sport. Hij was meer van het voetbal dan van het wielrennen, maar met dit boek toont hij aan ook wel iets van het cyclisme te weten. Dat kan ook niet anders als Roger De Vlaeminck een goede vriend is en hij die langdurig mocht ondervragen over de groten van zijn tijd als Eddy Merckx, Freddy Maertens, Jempi Monseré en Checco Moser. Maar ook over de vrouwen die hij liefhad en de moeizame verhouding met ... 
... broer Eric. Zijn panische angst voor de dood blijft niet onbesproken en zijn bewondering voor grote voetballers als Lionel Messi komt eveneens aan de orde. 
Roger praatte anno 2012 honderduit en Carl vroeg en registreerde het met een apparaatje. Doorgaans worden dit soort boeken niet de beste omdat de hoofdpersoon steeds de regie houdt en vaak aangeeft wat wel en niet in het boek mag. Daar is in hier echter geen sprake van want de mannen zijn dikke vrienden en dus is er sprake van wederzijds vertrouwen.
Het is een mooi boek, maar het mooie van Roger De Vlaeminck is dat de rivaliteit met Eddy Merckx zijn belangrijkste stokpaardje is. De man die 510 koersen won, waaronder de mooiste klassiekers en korte etappekoersen, geniet nog het meest na van de wedstrijden waarin hij De Kannibaal de baas was. Vier keer Parijs-Roubaix winnen is mooi, maar d’n Eddy kloppen is nog veel mooier. Wáár je wint is minder belangrijk dan van wie je wint. 
Een heel leuk boek, waarin je zowel de hoofdpersoon als de auteur nog beter leert kennen.
In samenwerking met www.wielersportboeken.nl 
Door Fred van Slogteren, 16 mei 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web