De Kus!

Het is waar, Nederlanders winnen niet zo veel. Na Tom Jelte Slagter in de Tour Down Under hebben we behoudens Niki Terpstra in Parijs-Roubaix geen landgenoot meer op het erepodium gezien van een WorldTour wedstrijd. Dertig jaar geleden was dat wel anders, want in het seizoen 1983 won Jan Raas de Ronde van Vlaanderen, Leo van Vliet Gent-Wevelgem, Hennie Kuiper Parijs-Roubaix, Steven Rooks Luik-Bastenaken-Luik, Johan van der Velde het Kampioenschap van Zürich en Adrie van der Poel de Henninger Turm. Zes onvervalste klassieke zeges in enkele weken tijd. En toen waren we ook nog teleurgesteld dat Phil Anderson de Amstel Gold Race won, want als je als wielernatie zoveel macht tentoonspreidt moet je toch ook ... 
... de enige klassieker op vaderlandse bodem winnen. Het waren mooie tijden en we dachten dat het nooit op zou houden. 
Maar aan alles komt een eind en je mag het ook niet helemaal vergelijken. Het is echter wel zo dat het nu moeten doen met een sprintzege van Theo Bos in een minder belangrijke rittenkoers. Leuk voor Theo, maar wanneer zien we deze aardige jongen nou eens in duel met Cavendish of Farrar in de Tour de France of de Vuelta. Ik ben bang dat het er niet meer in zit. Theo wordt ouder en lijkt met alle respect door de ploegleiding voor eeuwig voorbestemd voor de Ronde van Turkije of soortgelijke wedstrijden. 
Maar het is niet anders, Nederland is alleen nog een grote wielernatie waar het het aantal WorldTour-ploegen betreft. Drie tegen Italië, Frankrijk en België elk twee. Natuurlijk zullen er mensen zijn die me veel te pessimistisch vinden. Dat moet dan maar en ik hoop dat in de Giro mijn ongelijk wordt aangetoond. Het gaat tot nu toe goed met drie man bij de eerste twaalf in het klassement. Maar Brescia is nog ver.  (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 11 mei 2013 8:00

Als Theo de Tour wil rijden, kan hij beter overstappen naar een (kleine) Franse ploeg ofzo. Bij Blanco ligt de focus op het klassement (hoewel ze vorig wel Renshaw meenamen..).

En tja, 1983. Andere tijden. Nog nauwelijks Amerikanen, Britten, laat staan Oostblokkers in het peloton...

Geplaatst door Jos van Nierop, 12 mei 2013 07:47:52

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web