Uit de wasserette van Henk …

“Toen hij nog amateur was werd hij samen met Michael Boogerd gezien als Neerlands Hoop in Bange Dagen. Die twee zouden het helemaal gaan maken, was de verwachting en dat is ook wel enigszins uitgekomen hoewel de subtop voor beide heren het hoogste haalbare is gebleken. Na jaren bij Rabobank kreeg Koos Moerenhout te horen dat hij elders zijn geluk moest zoeken en kwam in Belgische ploegen terecht. Hij verbond zijn lot aan dat van Axel Merckx en in 2005 reed hij een geweldige Ronde van Spanje. Twaalfde worden in een grote ronde is een ... 
... mooie prestatie en de belangstelling voor Koos keerde weer. 
Toen Axel door het Zwitserse Phonak werd gecontracteerd kreeg Koos ook een contract en in dat rampjaar maakte hij het debacle van zijn kopman Floyd Landis van dichtbij mee. Hij zal er niet vrolijk van zijn geworden, maar het leverde mij dit truitje op. De hoortoestellenfabrikant trok zich na die veelbesproken Tour de France ijlings uit de wielersport terug omdat hij horende doof was geweest voor de strapatsen van de voormalige Mennoniet. Even dreigde er een voortijdig einde te komen aan Koos' carrière, maar Rabobank kon hem als ervaren rot nog goed gebruiken. 
De rossige Overflakkeeër beleefde nog enkele mooie jaren met onder meer twee nationale kampioenschappen en stopte drie jaar geleden. Na het terugtreden van de bank ging hij niet mee naar Blanco, maar kon hij in de vacature stappen bij de Rabobank vrouwenploeg, die met een kanjer als Marianne Vos in de gelederen wel op de steun van de heren op de Utrechtse Croeselaan kon blijven rekenen. Voor Koos geen vreemde confrontatie, want hij trouwde ooit met een van de betere vrouwenwielrenners van toen. Hij kent dan ook de juiste tekst, als de dames opstandig worden. Dan roept hij gewoon net als thuis: KLEP DICHT! 
Tot volgende week!”
Henk Theuns
Door Fred van Slogteren, 15 mei 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web