Herinneringen bij een foto …

“De foto waar ik het vandaag over heb dateert uit de jaren zestig en is de door Peugeot Frankrijk gesponsorde selectie van de wielervereniging DTS uit Zaandam. De ploeg, die geleid werd door Joop Stoop, was gevreesd in binnen- en buitenland, zowel op de weg als op de baan. Zeven van de tien renners op deze foto (boven links Piet de Wit en rechts Harrie Jansen, staand v.l.n.r. Tiemen Groen, Jan Serpenti, Harm Ottenbros, Anne Koster, Piet van Dijk, Cees Stam en Jaap de Wit en links voor Herman Hoogzaad) schopten het tot beroepsrenner en verzamelden een ... 
... ongekende reeks nationale en internationale titels.
Tiemen Groen, de tempobeul uit het Friese Follega werd in totaal vier keer wereldkampioen achtervolging waarvan een keer bij de beroepsrenners. Ook op de weg was Groen heel wat mans. Als nieuweling werd hij in 1963 kampioen van Nederland op de weg. Op het circuit van Zandvoort reed hij lange tijd vlak voor het peloton uit en bleek ongrijpbaar voor het hijgende peloton. 
Harm Ottenbros was vele jaren een gedegen beroepsrenner en pakte - volkomen verrassend - in 1969 in het Belgische Zolder de wereldtitel bij de profs. De winst van Ottenbros viel bij de gevestigde orde niet in goede smaak, Ottenbros werd in feite niet geaccepteerd, ook al was hij die dag in Zolder de beste. Zijn carrière eindigde vrij kleurloos maar inmiddels geniet Harm weer volop van zijn succes van toen en is op allerlei bijeenkomsten én fietstochten een graag geziene gast. 
Cees Stam was vooral bedreven achter de grote motor. De Zaankanter werd maar liefst drie keer wereldkampioen bij de profs en eenmaal bij de amateurs. Ook was hij lange tijd werelduurrecordhouder met een afstand van bijna 83 km. Zijn streekgenoot Piet de Wit pakte twee wereldtitels bij de amateurstayers alvorens hij een geduchte specialist werd in de zesdaagsen.
Ook beroepsrenner werden Harrie Jansen, Jan Serpenti en Herman Hoogzaad. Eerstgenoemde, als amateur tweemaal winnaar van de Ronde van Noord-Holland, koerste een zestal jaren met wisselend succes tussen de profs waarna hij bekend werd als assistent c.q. opvolger van radioverslaggever Theo Koomen. Daarna werd hij pr-man bij diverse profteams.
Jan Serpenti scoorde vijf overwinningen bij de profs en was jarenlang een gevreesde ´kermiscoureur´ met een vlammende eindsprint. Zijn mooiste overwinning pakte hij in zijn tweede profjaar toen hij in 1970 de langste etappe in de Ronde van Spanje won. De man uit Wijk aan Zee reed na 238 kilometer solo over de meet met een voorsprong van meer dan elf minuten op nummer twee, Guido Reybroeck. In diezelfde Vuelta scoorde hij nog vijf andere toptien klasseringen.
Herman Hoogzaad, een man met uitgesproken klimtalenten, was maar korte tijd prof. Hij voelde zich tussen de meeste broodrenners niet echt op zijn plaats en was een fel tegenstander van stimulerende middelen. Toen hem in Spanje ook iets sterks werd aangeboden, reageerde hij met ‘doe mij maar water, de vogels vliegen daarop’. Een dag later vloog hij zelf ook, maar wel naar huis.
Van de laatste drie DTS-ers van deze ploeg die amateur bleven, was Anne Koster de meest succesvolle. Deze Friese autorijschoolhouder koerste tot de veteranengrens – en ook daarna - met de besten mee en scoorde een ongekend aantal overwinningen en ereplaatsen. Wie het juiste aantal weet mag dat met alle plezier melden. 
Piet van Dijk, de sympathieke Wormerveerder, bleek ook een geduchte kracht in het team. Een echte tempobeul die jammer genoeg niet altijd de beloning kreeg voor zijn noeste arbeid.
De laatste van het tiental is Jaap de Wit uit Zaandam, die na een bescheiden wielerloopbaan meer furore maakte als mecanicien. Onder andere bij de Amstelploeg van Herman Krott en bij diverse nationale teams werd hij jarenlang hogelijk gewaardeerd om zijn vakmanschap.
Tot volgende week!”
Rob Kat   
Door Fred van Slogteren, 30 april 2013 8:00

Unieke foto van een unieke ploeg ik denk dat er geen amateur ploeg ter wereld is geweest die zoveel titels bij elkaar gereden heeft
die op deze foto staan bij elkaar 27 NK en11 WK titels bij elkaar .

Geplaatst door hans middelveld, 30 april 2013 13:43:58

Herinneringen bij een foto

Mooi geschreven Rob. Inderdaad een geweldige tijd voor DTS. De club heeft in die periode een geweldige slag gemaakt in de vaderlandse wielersport. Ik zou echter tóch nog wel een naam willen toevoegen aan je verhaal. Namelijk die van Paul Peters! uiteindelijk was hij de man die voor het binnenhalen van Peugeot
de verantwoordelijke man was.Hij was ook vaak de 'vader' van de renners. In de kroniek over DTS komt alles ook nog eens breed aan bod.

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 30 april 2013 18:16:23

Mooie site

Zo fijn weer terug te zijn op deze leuke site, zie weer de bekende namen als Han(inderdaad dom, moest Gesink zijn), Harry, Theo, Fred, en Joep (nee niet gezongen op de dijk maarwel gefietst in het Gaasterland. Komende week weer de Giro, wat een fijne tijden allemaal.
Van uit een zonning Stavoren een hartelijke groet.
Fieslan Boppe

Geplaatst door Gjarld Hiemstra, 03 mei 2013 12:02:09

Welk jaar?

Ik heb deze foto, kan dat 1966 zijn?

Geplaatst door Ernest Hamstra, 07 februari 2015 17:49:18

Jaap de Wit

Alfons Kindermann , mecanicien van de voormalige DDR ploeg is op zoek naar Jaap de Wit
Wie zou mij kunnen helpen aan info wb Jaap de Wit
Geplaatst door Be Huizing, 19 februari 2017 07:49:23

Jaap de Wit

Hallo Be!
Hiervoor kun je het beste bij Gerrie Hulsing zijn. Hij weet en kent ongeveer alles m.b.t. DTS.
Volgens mij woont Jaap nog steeds in Zaandam.
Emailadres van Gerrie kun je ongetwijfeld wel van Fred krijgen.
Groet!
Willy Kwantes.
Geplaatst door Willy Kwantes, 19 februari 2017 08:47:35

Peugeot

Ik heb nog steeds geen vraag gehad van Be naar Jaap de Wit
Geplaatst door Gerrie Hulsing, 12 augustus 2017 14:44:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web