De Kus!

De renner op de foto met aan weerzijden twee schone Italiaansen is de Australiër Bradley McGee. Hij was op dat moment 28 jaar en gelukkig met de winst in de proloog van de Giro d’Italia. Hij was in die tijd min of meer specialist in die korte tijdritjes, want het was al de vierde keer in drie jaar dat hij na het afraffelen van zo’n kort ritje de leiderstrui in een grote etappekoers kreeg omgehangen. In 2002 won hij de opening van de Dauphiné Libéré, een jaar later die in de Tour de France en in 2004 eerst de proloog in de Ronde van Romandië om nog geen twee weken later ... 
... de Ronde van Italië daverend te openen. 
Het eerste gewin is kattengespin, zegt het spreekwoord, maar met de publiciteit van de eerste rozetruidrager zit tegenwoordig je seizoen al snor. De volgende dag verloor hij het kleinood aan Damiano Cunego om hem een etmaal later weer op te eisen. Ook maar weer voor één dag, want na de eerste bergrit ging het roze naar Gilberto Simoni. Dat was de grote favoriet, maar het was diens ploeggenoot Cunego die in Milaan de laatste leiderstrui mocht aantrekken. Simoni moest genoegen nemen met de derde plaats en McGee toonde met een achtste plaats in het eindklassement aan dat hij een echte allround renner was met wie altijd rekening moest worden gehouden. 
De Australiër reed zijn hele profcarrière bij Française des Jeux, behalve zijn laatste jaar toen hij de kleuren van CSC verdedigde. Een goede timing voor een overstap want toen hij eind 2008 met fietsen stopte, bood Bjarne Riis hem een baan als ploegleider aan bij zijn Deense wielerploeg. Ik heb hem in de seizoensgids niet meer als ploegleider kunnen vinden, dus neem ik aan dat hij ergens in Australië op zijn lauweren rust met die roze trui ingelijst aan de muur.(Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 27 april 2013 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web