Het balhoofdplaatje van Otto …

“Eerder dit jaar schreef ik over het merk Invicta, een fantasienaam die kort na de Tweede Wereldoorlog door fietsfabrikanten werd gebruikt omdat alle bestaande Duitse merknamen en het industriële eigendom ervan door de geallieerden verbeurd waren verklaard.  Als reactie kreeg ik een uitvoerige mail van John Palmer, een in Canada woonachtige Engelsman. Hij schreef me dat zijn overgrootvader in 1888 in Keston, een stadje ten zuiden van Londen, een smederij was begonnen en later fietsen ging maken. Hij gaf ze de naam Invicta, ontleend aan ... 
... de geschiedenis van het graafschap Kent waar Julius Caesar ooit voet aan land zette. 
De man opende daarna een filiaal in Bromley, bestemd voor zijn zoon George Palmer, de grootvader van John. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest John’s vader Stan in militaire dienst en zijn vader hield de zaak draaiende. Toen deze op een avond de deur van het fietsenfabriekje achter zich dicht had getrokken, werd het pand vol door een vliegtuigbom getroffen en geheel verwoest. George Palmer zette de zaak voort in een gehuurde schuur aan de overkant van de weg en in 1955 werd de zaak door Stan Palmer herbouwd en werd John opgeleid om het vak te leren en de zaak als vierde generatie over te nemen. 
Dat is niet gebeurd, want na een bloeiperiode in de jaren vijftig en het begin van de jaren zestig ging de bedrijvigheid snel bergafwaarts en werd vader Stan gedwongen het bedrijf te beëindigen. John emigreerde daarna naar Canada, van waaruit ik zijn mail ontving. 
Het Palmer logo zat nog op zijn door de tand des tijds aangetaste metalen gereedschapskist, maar een afbeelding van het Invicta logo is helaas niet meer voorhanden. Op de foto’s die hij me stuurde is de naam Invicta met behulp van een vergrootglas nog wel te lezen, maar het heeft er ook nooit echt duidelijk opgestaan. Dat kwam door de wielersport. In de tijd dat Invicta als merk bestond werden enkele amateurrenners gesponsord. Dat was wel toegestaan, maar het was verboden de sponsornaam op fiets en kleding al te opzichtig te dragen. Dit ter beoordeling van de wedstrijdcommissaris. Als die vond dat de merknaam te goed leesbaar was, kreeg de betreffende renner een boete.
Zo heeft alles in het leven een reden en moet ik het ter illustratie van dit stukje met dit verweerde  Palmer-logo doen. 
Tot volgende week!”
Otto Beaujon
Door Fred van Slogteren, 26 april 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web