Van de boekenplank van Wim …

HELDEN

door Jos de Louw, Tom Kappen, Tom de Louw e.a.
Kersvers van de pers deze al weer dertiende uitgave van Helden, een kroniek van de wielersport in Brabant. Hoewel deze provincie lang niet meer de dominantie heeft van vroeger is het nog steeds een echt wielersportgebied en dat willen ze weten ook. Er zijn tegenwoordig niet zo veel Brabantse helden meer, maar Koen de Kort is met Lars Boom wel de bekendste en die komt in deze uitgave aan bod. De grootste held in het huidige Brabantse land is natuurlijk Voske en Pieter Cramer ging eens met ... 
... Marianne trainen om haar enkele kenmerkende uitspraken te ontlokken.
En verder is er veel in de verleden tijd te lezen. Theo Buiting, de winnaar van het laatste Slogblog-Tourspel is aan de slag gegaan met een held die maar van geen ophouden weet. Gerard ‘Broer’ Hairwassers was ooit een sterke amateur, maar waar zijn concurrenten van toen al lang geleden de strijd staakten, daar ging hij almaar door. En hij fietst nog steeds en heeft al 55 jaar een licentie van de KNWU. 
Uiteraard wordt veldrijder Gerben de Knegt uitgezwaaid door Rinus van der Heijden en maakt Kees van Dun een uitstapje naar België met een verhaal over Fredje De Bruijne, na zijn jaren als vedette in de klassiekers een geliefd verslaggever voor radio en tv. En zo is er nog meer onderhoudends te lezen, met – voor mij – als hoogtepunt het stuk van Henk Mees over de man met het witte petje. 
Die man was Piet van Ierlant de chauffeur van de in 1951 debuterende ploegleider Kees Pellenaars. Van Ierlant was een jaar daarvoor zelf ploegleider geweest, maar had ten behoeve van De Pel een stapje teruggedaan. Hij was waarschijnlijk de sjiekste chauffeur van de hele Tourkaravaan, want naast zijn winkel in dameshoeden was hij wethouder van de stad Tilburg. De man was toen al 55 jaar, maar aarzelde geen moment toen Van Est daar beneden lag als een boterbloem in het gras. Zeventig meter daalde hij langs de schuin aflopende rotswand af, zich aan struiken vasthoudend om de boterbloem uit zijn benarde positie te gaan redden. Beneden gekomen ving hij eerst de stapel tubes op die van boven werd gegooid en knoopte ze een voor een aan elkaar, bond de rubberen keten vervolgens aan het neergelaten touw en hielp Van Est in de eerste meters met het naar boven klimmen. 
De toedracht van dit voorval plus een beschrijving van deze uitzonderlijke man heeft Henk Mees opgetekend uit de mond van de dochter van Van Ierlant, de 84-jarige echtgenote van een Tilburgse huisarts in ruste. Een mooi verhaal en typerend voor de sfeer van dit leuke boekje dat in de hele tot nu toe verschenen reeks doorklinkt.
Het boekje is voor € 9,95 te koop bij de boekhandel (ISBN 978-94-91295-05-8) of te bestellen bij de uitgever via redactie@plazamedia.nl of 073-7440005. Van harte aanbevolen
Door Fred van Slogteren, 25 april 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web