Rein Strikwerda (1930-2006)

In 2003 ben ik een keer bij hem op bezoek geweest in zijn mooie appartement hoog in een flatgebouw in De Bilt met een prachtig uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug. Ik was bezig met het beschrijven van de geschiedenis van de KNWU en daarin kwam uiteraard ook het dopingvraagstuk aan de orde en dat was de reden waarom ik hem toen benaderde. Doping begon in de jaren zestig een probleem te worden en aangezien de toenmalige voorzitter van de KNWU een medicus was, werd er voor het eerst een medische commissie in het leven geroepen. Dokter Piet van Dijk, preses van de wielerunie, werd zelf voorzitter en als leden werden aangetrokken de medici Rolink, huisarts te Velsen en Strikwerda, afgestudeerd arts en fysiotherapeut te Utrecht, die nog bezig was zich door studie te specialiseren in de chirurgie. Er werd een taakverdeling afgesproken en op hun ...

... eigen standplaats hielden de drie wekelijks een spreekuur. Rolink voor de baanrenners, Strikwerda voor de wegrenners en bij de orthopedisch chirurg Van Dijk mocht iedere renner aankloppen in het Haagse ziekenhuis waaraan hij verbonden was. Rolink en Strikwerda zijn in Nederland de eerste artsen geweest die zich met sportmensen bemoeiden. Het optreden van Strikwerda werd geen succes. De renners van toen wilden helemaal niet horen dat de amfetaminepilletjes, die als snoepjes door het peloton gingen, zeer schadelijk waren voor hun gezondheid. Ze hadden het gevoel daarmee minstens een Fausto Coppi te zijn en die arts moest niet zeuren. Strikwerda kon praten als Brugman, hij werd niet gehoord. Wel dwong hij respect af omdat hij renners na een ernstige blessure hielp revalideren en vaak op de racefiets met ze meeging om ze daarbij te helpen. Ik herinner me foto’s in het blad Wielersport waar hij bezig was met de sterke Utrechtse amateur Lex van Kreuningen, die na een ernstige knieblessure bezig was aan de top terug te keren. Rein Strikwerda werd een beroemd chirurg omdat hij een eigen en succesvolle methode ontwikkelde om voetbalknietjes te opereren. Uit heel Nederland en daarbuiten kwamen de voetballers om door hem geholpen te worden. Toen hij door het vele staan aan de operatietafel zelf last van zijn meniscus kreeg, baarde hij veel opzien door zich zelf te opereren. Zittend op de operatietafel voerde hij de ingreep onder plaatselijke verdoving uit en oogstte bewondering van iedereen die er getuige van was. Hij deed er die zonnige middag in zijn hoge flat nogal laconiek over, want het was immers zijn vak. Ik vond die boomlange Utrechter een hartstikke leuke man die het destijds allemaal van dichtbij heeft meegemaakt. De medische commissie van toen is nu daarboven herenigd. Ik hoop dat de heren er nu zonder ruzie uitkomen.

Door Fred van Slogteren, 25 oktober 2006 16:22

Toen ik me ontredderd met mijn kapotte knie tot hem wende omdat de chirurgen verder sporten me hadden afgeraden was hij het die me weer in het zadel hielp en verder begeleide.Geweldige sportfanaat die Rein Strikwerda.

Geplaatst door Jan v d Horst, 26 oktober 2006 06:14:44

Strikwerda

Ook ik ben eens bij hem geweest, met 2 kapotgefietste knieën. Toen sprak de grote Knieëntovenaar de onvergetelijke woorden: 'Meneer Krabbé, het is mij een raadsel. De knie is het meest onbegrijpelijke lichaamsdeel van de mens. Weekje rust.'
Een week later waren mijn knieën weer goed.

Geplaatst door Tim Krabbé, 30 oktober 2006 07:50:29

Gewldige artsen

Aan zowel Dr. ROLINK als Dr. STRIKWERDA heb ik goede herinneringen. In 1958 heb ik een brief geschreven aan Dr. ROLINK of hij mij medisch wilde begeleiden. Ik reed bij de adspiranten. Ik was welkom, vele malen ben ik bij hem geweest. En alles pro deo! Een geweldig mens om te herinneren. Dat ik daarna mijn carriere moest beeindigen door jeugdreuma kon hij ook niet helpen.
In 1981 had ik een slijmbusontsteking, na een bezoek aan Dr. Strikwerda kwam er binnen een paar dagen een eind aan vele weken ellende. Al chirurg heeft hij zichzelf geholpen met een meniscusoperatie. Aan deze lange, magere dokter zal ik altijd een prettige herinnering overhouden.

Geplaatst door Jan Aalbertsen, 15 december 2010 18:14:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web