Palle Lykke Jensen (1936-2013)

Afgelopen vrijdag is Palle Lykke overleden, de sterke zesdaagsenrenner uit de jaren zestig en zeventig. Eigenlijk al eerder want eind 1957 maakte hij op 19-jarige leeftijd zijn debuut in een zesdaagse. Dat was in Kopenhagen aan de zijde van de Franse Deen Emile Carrara, die bijna zijn vader had kunnen zijn. Palle was geschapen voor dat werk, want hij had veel inhoud maar was ook snel. Een acrobaat op de fiets en een echte artiest die in de jachten geweldig kon exploderen. Een jaar later behaalde hij al zijn eerste zege en dat was in Aarhus aan de zijde van ... 
... zijn landgenoot Kay-Werner Nielsen ook een ervaren rot in het vak. 
Met Nielsen won Lykke acht zesdaagsen en met zijn vijf jaar jongere landgenoot Freddy Eugen zeven. De Belg Emile Severeyns, jarenlang de vaste partner van de The Boss, ofwel Rik Van Steenbergen, was twee keer zijn winnende partner en met Van Steenbergen zelf boekte hij nog eens vier overwinningen. Een totaal van 21 en daarmee staat hij nog altijd hoog op de ranglijst aller tijden.
Rik I was twaalf jaar ouder dan de in België woonachtige Deen en had dus normaal gesproken niet zijn vader kunnen zijn. Rik werd echter wel zijn schoonvader. Om die reden vormden ze enkele jaren een vast koppel, omdat het natuurlijk wel een mooie aankondiging op de affiches was waar veel publiciteit in zat. 
Dat Lykke de meeste zeges met Nielsen heeft behaald, verbaast me een beetje want zijn naam associeer ik in mijn geheugen vooral met die van Eugen. Waarschijnlijk omdat ik die twee in 1966 in het Amsterdamse RAI-gebouw adembenemende duels zag uitvechten met het legendarische koppel Peter Post en Fritz Pfenninger. De eerste naoorlogse zesdaagse in Amsterdam en de eerste keer dat we zesdaagsenkeizer Post voor eigen publiek in deze specialiteit mochten aanschouwen. 
Nadat hij was afgestapt is van Palle Lykke niet veel meer vernomen. Ik heb nog wel eens gehoord dat hij zijn zuurverdiende centen allemaal was kwijtgeraakt en van armoede een baan als havenwerker in Antwerpen moest aannemen om het hoofd boven water te houden. Of dat waar is heb ik echter nooit kunnen achterhalen. 
En nu is daar zijn doodsbericht, Palle Lykke Jensen is niet meer, hij werd 76 jaar.
Foto: archief dewielersite.net
Door Fred van Slogteren, 23 april 2013 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web