Herinneringen bij een foto …

“Komende zondag wordt de 68ste editie van de Ronde van Noord-Holland gehouden, de oudste klassieker van ons land en voor veel jonge renners dé springplank naar internationale roem. Het winnen van deze koers betekende voor velen het begin van een mooie carrière, zoals voor o.a. Wout Wagtmans, Jan Janssen, Eef Dolman, Gerben Karstens en nog een heel stel.
Was de Ronde in de beginfase voorbehouden aan vooral Nederlanders en soms een enkele Duitser of Belg, de laatste jaren is het door de mondialisering van de sport een wel heel bont gezelschap geworden. Chinezen, Japanners, Noren, Finnen, Australiërs en vooral heel veel ... 
... Oost-Europeanen. Zo won vorig zelfs een Litouwer, Gediminas Bagdonas, die overigens al jaren domicilie houdt in België.
Over België gesproken, twee jaar terug won de jonge 19-jarige Belg Niels Wytinck door in een adembenemende sprint (op de foto links Wytinck bijna naast Te Brake) in de laatste meters voorbij Te Brake en Brus te komen. Deze Wytinck, overigens ook dit jaar nog belofterenner, beleefde een unieke dag in zijn loopbaan want na die triomf op 25 april 2011 jaagt hij nog steeds op de volgende overwinning.
Opvallend, want Wytinck bleek op ‘zijn’ dag in Zaandam over supersnelle benen te beschikken. Daarom mocht hij ook in 2012 starten maar haalde toen de eindstreep niet. Dit jaar is zijn ploeg – An Post-Chainreaction – opnieuw van de partij, maar bij de voorlopige inschrijving werd Wytinck (nog) niet opgegeven. 
Maar dat kan nog veranderen want eergisteren eindigde hij in de door Yoeri Havik gewonnen ZLM-toer in Zeeland heel knap als vijfde. De ZLM-toer is een hooggewaardeerde koers met de beste belofterenners van Europa aan de start. 
Die overwinning van Wytinck twee jaar terug in Noord-Holland was nog om een andere reden opvallend. Wytinck finishte met rugnummer 38 als eerste maar de speaker zag de fiets met kaderplaatje 37 als eerste over de streep gaan. Hij annonceerde als volgt ‘nummer 37 wint de Ronde van Noord-Holland, Dieter Van Lancker’. Toen hij de winnaar aansprak met ‘gefeliciteerd Dieter’ antwoordde deze met ‘ik ben Dieter niet, ik ben Niels…’??
Wat bleek er gebeurd. In de haast voor de start had men Niels Wytinck het verkeerde rugnummer 38 opgespeld dat toebehoorde aan zijn ploegmaat Dieter Van Lancker. Wytinck stapte uiteraard wel op zijn eigen fiets die was voorzien van kaderplaatje 37. Nadat hij dat aan juryvoorzitter Erwin Kistemaker had uitgelegd, was het raadsel snel opgelost en kon het feestje voor de Colba-Mercury-Dourphonie-ploeg beginnen.
Tot volgende week!”
Rob Kat
 
Door Fred van Slogteren, 16 april 2013 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web