Het was me het weekje wel!

“Nog twee klassiekers en het voorjaar zit er voor wat betreft de wielersport weer op. De balans maken we dus pas over zeven dagen op, maar zoals het er nu naar uitziet, moeten we als Nederlandse wielerfans weer een jaartje geduld hebben als het om een overwinning gaat. Met de derde plaats van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix moeten we het ook na de Amstel Gold Race nog doen. En de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat ook in de Waalse Pijl en de Doyenne op niet meer gerekend mag worden dan een top tien plaats. De achtste plaats van Pieter Weening (zijn beste klassering ooit in Neerlands enige Worldtour klassieker, nota bene in zijn elfde jaar als prof!) en de tiende plaats van ... 
... Bauke Mollema (een evenaring van zijn positie in 2012) in de Amstel Gold Race waren een positieve afspiegeling van het oranje optreden in Limburg. Want op Weening na zagen we ‘onze jongens’ minder dan ooit aan het front. In de oorspronkelijke kopgroep, die van het peloton een dikke vrijgeleide kreeg, zat niet één landgenoot, maar ook geen enkele renner uit de drie nationale WT ploegen. Zo kon het gebeuren dat er in de laars van Nederland urenlang een grote groep vluchters de aandacht opeiste zonder ook maar een spatje nationale inbreng. Het koersverloop zat daardoor lang op slot, maar de finale maakte gelukkig veel goed. 
Hulde voor organisator Leo van Vliet, die eindelijk durfde af te stappen van die heilloze aankomst op de semi-sacrale Cauberg. Maar daar was wel een WK voor nodig! Vorig jaar werden de ogen van Leo geopend door het spannende verloop van de wereldkampioenschappen en slim als hij is kopieerde hij de finale lus voor zijn eigen wedstrijd. Dat had ik hem overigens al veel eerder gevraagd, want na twee aankomsten op de Cauberg had ik al geconstateerd dat de beslissing om de finale van de AGR van Maastricht naar de Cauberg te verplaatsen de dood in de pot was. Leo heeft dat lang ontkend, maar ik denk dat hij daar nu wel anders over denkt, zeker nu de nieuwe finale gelijk een schot in de roos betekende. 
Pieter Weening komt de eer toe de lont in het kruitvat te hebben gestoken. Toen hij uit het peloton vertrok om op weg te gaan naar de restanten van de kopgroep, was dat het sein om op het puntje van je stoel (of zadel) te gaan zitten. Alleen jammer dat de NOS, die het zich veroorlooft om zoveel kritiek op de ‘verrotte wielersport’ te hebben, van de uitzending zo’n totale chaos maakte. Niets deugde er: de techniek liet het afweten, de regie was zoek en die malle vertraagde beelden van nietszeggende fases in de koers, maakten het kijken naar de AGR soms tot een ware kwelling. En Maarten Ducrot bewees eens te meer van tactiek weinig kaas te hebben gegeten. Gelukkig was de koers op zich spannend genoeg om te blijven kijken. 
Waar een Slowaak verwacht werd (voor Sagan, eerder in de week nog winnaar van de Brabantse Pijl, was dit een koers te veel), was het een Tsjech die de show stal. Indrukwekkend was de jump van Kreuziger naar de groep-Weening. En nog indrukwekkender was de manier waarop het vroegere wonderkind van Liquigas vervolgens naar de overwinning reed. Net als Sagan behaalde Kreuziger zijn eerste sporen in het veld. Als zoon van de vroegere gelijknamige veldrijder werd Roman jr. in 2004 wereldkampioen cyclocross bij de junioren, maar vanaf 2006 reed hij als prof bij Liquigas nog uitsluitend op de weg. Twee jaar later won hij, amper 22 jaar, de Ronde van Zwitserland. Toch bleef de consecratie uit, vooral omdat hij bij de Italiaanse ploeg ondergeschikt bleef aan Basso en Nibali. Daarom vertrok hij in 2011 naar Astana. Maar ondanks de witte trui in de Giro van 2011 en een ritzege in de Giro van 2012, stagneerde het ooit zo grote talent. Omdat hij wist dat zijn vroegere kwelduivel Nibali dit jaar bij Astana zou komen rijden, besloot de Tsjech te verkassen. Naar Bjarne Riis ditmaal. En zoals de Deense magiër er in 2011 in slaagde om de bij Rabobank weggedeemsterde Nick Nuyens naar de overwinning in de Ronde van Vlaanderen te coachen, daar slaagde hij er nu weer in om Roman Kreuziger in de Amstel Gold Race opnieuw naar het hoogste treedje op het schavot te loodsen. Het is mogelijk de definitieve ontbolstering van de flyer uit Moravská Třebová, die op 6 mei nog maar 27 jaar wordt.
Tot de volgende week!”
Evert de Rooij
Door Fred van Slogteren, 14 april 2013 20:00

Blanco

In de voorbeschouwing stoere taal van Richard Plugge over Lars Boom en Bauke Mollema. Favorieten! Allebei niet gezien. Ja Boom met nog 100 km te gaan sleurend op kop omdat Gilbert was gevallen. Nee dan Pieter Weening, genoten van die jongen. Dat is panache tonen en daarom lag hij niet bij die Rabo-mannen. Als ze op deze manier een sponsor willen binnenhalen dan heb ik mijn twijfels. En de TV-registratie. Slechte informatie onderweg over de stand van zaken. En natuurlijk weer de onvermijdelijke Smeets als verslaggever. Die man is met pensioen, maar hij was er weer. En vluchten naar de Belg kon ook niet, want in die uitzending was zijn stem ook te horen omdat hij in het hokje ernaast zat. Dan maar naar Eurosport, hoewel ze daar Danny hebben ontslagen vanwege zijn bekentenis. Complimenten voor Kreuziger, een grote winnaar.

Geplaatst door Michel, 15 april 2013 08:32:54

Slappe koers, gelukkig wordt de aanvaller beloond.

Heb even de kijkcijfers nagekeken, nog geen 700 duizend mensen zagen de finale bij de NOS. Ook de andere klassiekers haalden nog geen 1 miljoen kijkers.

Volgens mij zijn er in vergelijking met vorige jaren 250.000 tot 350.000 kijkers weggelopen bij de NOS. Cijfers voor de VRT en Eurosport ontbreken, voor de wielersport valt te hopen dat beide zenders veel NOS-kijkers hebben opgevangen.

Geplaatst door paul, 15 april 2013 12:18:21

Week je wel

Maarten Ducrot is echt een ramp. Net Evert ten Napel, die meende te weten wat voetballers dachten; Ducrot denkt ook alles beter te weten. En.. hij wordt er nog redelijk voor betaald voor dat geOH.

Geplaatst door Philip, 15 april 2013 12:26:04

AGR

Prima analyse Evert. Graag hierop voortborduren en ingaan op de vraag waarom de NL-renners te kort schieten. Doping (geen dus), gemakzucht (wordt van Boom gezegd) of simpelweg te weinig klasse?

Geplaatst door Dick Heuvelman, 15 april 2013 13:11:15

agr

Met Evert hebben we er iemand bij die het metier door en door kent en over een pen beschikt die er toe doet!
Bedankt Evert en doorgaan zo s.v.p.

Geplaatst door wim van eyle, 15 april 2013 16:49:26

Agr en boom

Gemakzucht en te weinig verstand wat Boom betreft

Geplaatst door Hank, 15 april 2013 20:03:20

paul

Volgens Het Nieuwsblad keken gemiddeld ongeveer 60 duizend Nederlanders naar 'de Belg'. Met een piek van 100 duizend mensen tijdens de echte finale. Verlies van kijkers door dopingnieuws valt daardoor wel mee, denk ik.

Geplaatst door paul, 16 april 2013 10:34:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web